Det som räknas som allmän sammankomst eller offentlig tillställning kan regleras med smittskyddslagen och ordningslagen. Lagarna används i dag för att begränsa hur folk får röra sig, för att minska spridningen av coronaviruset. Men lagarna som redan finns är inte tillräckliga, menar regeringen, som vill få en ny tillfällig lag på plats som ska ge ökade befogenheter att styra hur allmänheten rör sig, rapporterar Dagens Nyheter.

Begränsa antalet passagerare

Det handlar enligt DN bland annat om att kunna begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken och att reglera öppettider och antalet besökare för butiker.

Den nya lagen måste först beredas av regeringen, och för att den ska kunna införas krävs att den röstas igenom i riksdagen. Hittills har förslaget väckt blandade reaktioner bland övriga partier. Flera partier menar bland annat att regeringen borde ha agerat tidigare.

"Har bara börjat"

Regeringen hoppas att den nya lagen ska vara på plats i sommar. På DN:s fråga varför det här förslaget kommer först nu svarar socialminister Lena Hallengren (S):

– Den här pandemin har bara börjat. Vi är förmodligen inte ens mitt i den, utan vi har fortfarande lång tid kvar innan pandemin är över. Det är pandemi av historiska mått i en kris vi inte skådat tidigare. Vi har behövt hantera så många förändringar och besöksförbud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar.