Håller koll. Polisen övervakar bilderna från Alby torg i realtid från sitt kameracenter. Foto: Anders Björklund

Ny övervakningskamera i Alby

Nu har polisen satt upp en övervakningskamera på Alby torg, ett led i att få bukt med den öppna droghandeln och våldsbrott. Men fler kameror på andra håll i Botkyrka ser ut att dröja.

  • Publicerad 08:11, 2 mar 2021

Fredag den 19 februari var montörerna på plats. Nu rullar bilder från Alby torg på polisens övervakningsskärmar i city. Här kan polisen i realtid följa vad som händer på torget.

– Det är en tillfällig kamera som vi satt upp. Fast kameraövervakning är på gång. Någon gång under våren skulle jag tro, säger Stefan Singman som är projektledare för kamerabevakningsprojektet i Stockholm.

Polisens kamera i Alby blir deras tredje i Botkyrka. Sedan tidigare finns två i Fittja. Kameran i Alby kom upp på efterfrågan från Botkyrkapolisen.

– Vi har sett en liknande problematik i Alby som vi sett i Fittja. Det handlar om öppen narkotikahandel och våldsbrott kopplad till försäljningen. Kamerorna ska hjälpa till att förhindra, upptäcka och även klara upp brott, säger Jessica Thegerström som är koordinator på Botkyrkapolisen.

Ytterligare 34 kameror

Det finns planer på att sätta upp ytterligare 34 kameror i Botkyrka. Hallunda och Norsborg står på tur. På polisens lista för kameraövervakning finns även Tumba, men inte Tullinge som tidigare förekommit i diskussionen.

De första kamerorna i Fittja kom upp i december 2019 efter en process på minst två år. I februari 2021 har alltså kamera nummer tre kommit på plats.

Varför tar det så lång tid?

– Det är en komplicerad process. Det är många tekniska frågor och teknisk utrustning som ska lösas och komma på plats. Sedan ska vi komma överens med olika fastighetsägare som i sin tur ska ta in offerter för att dra kabel i sina fastigheter. I Botkyrka kan det vara 10-15 fastighetsägare som vi ska klara ut detta med. Det tar tid om det ska göras riktigt. Och det gör vi, säger Stefan Singman.

Pengarna är problemet

Men nu riskerar det att dröja innan fler kommer på plats.

– Projektering pågår och har kommit ganska långt. Jag kan tyvärr inte säga exakt när kamerorna monteras eftersom polisens IT-avdelning som står för alla kostnader gällande inköp av kameror och IT-utrustningen som behövs har inte fått några pengar för kameraetableringar under 2021, säger Stefan Singman.

I en intervju med Mitt i förra veckan erbjöd dock Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin (S) stöd.

– Vi har sagt att kommun kan stötta med pengar om det är en ekonomisk fråga för polisen, sade Ebba Östlin.

Stefan Singman, projektledare för kamerabevakningsprojektet i Stockholm. Foto: Polisen

Så många kameror planerar polisen

Fittja: 7 (Två poliskameror i dag)

Alby: 7 (En poliskamera i dag)

Hallunda: 7 (Ingen poliskamera i dag)

Norsborg: 10 (Ingen poliskamera i dag)

Tumba: 6 (Ingen poliskamera i dag)

Visa merVisa mindre