Ny. Nedanför Ljunglöfska slottet i Blackeberg har en ny hamn växt fram. Foto: Mikael Andersson

Ny olovlig båthamn i Blackeberg

I mitten av januari avlägsnades den olovliga båthamnen i Minneberg. Men nu tampas staden med nästa hamn – denna gång i Blackeberg.

  • Publicerad 16:35, 28 jan 2020

Det är bara förlorare i det här.

I flera månader hade både boende och Stockholms stad noterat den olovliga båthamn som växt fram i Minneberg. Den 13 januari var Kronofogden på plats i Minneberg för att genomföra ett så kallat avlägsnande, vilket innebär att alla båtar i hamnen skulle bort innan ovan nämnt datum. De som stod kvar skulle förstöras.

LÄS ÄVEN: Lugnt när illegal båthamn i Bromma avhystes

När avlägsnandet väl skedde hade de flesta båtarna lämnat platsen, och resterande forslades bort.

Men efter det har uppmärksamheten riktats mot nästa olovliga hamn, nedanför Ljunglöfska slottet i Blackeberg. Det rör sig om cirka fem båtar, varav en har sjunkit.

– De är i Grimsta naturreservat och det är inte tillåtet att vara där. Dessvärre är en båt sjunken vilket kan innebära en miljörisk, säger Åsa Otteklint, parkingenjör i Bromma.

Därför har exploateringskontoret i Stockholms stad nu skickat in ytterligare en ansökan till Kronofogden om avlägsnande.

Flyttat till andra platser

Enligt kommunpolisen Matti Rönnqvist har båtarna legat där sedan i höstas, förutom den som har sjunkit, som verkar ha funnits där i ett år.

– En motorbåt såg bebodd ut, sedan är det nedskräpat i form av lite bråte, men inte alls i den omfattning som i Minneberg. Men man såg lite kanyler i backen, säger Matti Rönnqvist.

Ny. Nedanför Ljunglöfska slottet i Blackeberg har en ny hamn växt fram. Foto: Mikael Andersson

Kommunpolis. Matti Rönngvist var på plats vid avlägsnandet av Minnebergshamnen. Foto: Mikael Andersson

Han berättar att man upptäckt att en båt från den forna Minnebergshamnen har åkt tillbaka till Eolshäll i Axelsberg, där den kom ifrån i somras. Två av båtarna har även lagt till vid Alviks strand. Andra har åkt till Liljeholmskajen.

– Det är tyvärr så att det ligger i sakens natur att ingen vill ta i det här, ingen vill ha dem hos sig. Jag efterlyser någon form av vidare grepp om det här, säger Matti Rönnqvist och fortsätter:

– Dels kostar det pengar för skattebetalarna, dels möda för staden och vi poliser. Och inte minst är det synd om människorna som skjuts runt som boskap. Det är bara förlorare i det här.

Har ni märkt av någon brottslighet till följd av hamnen i Blackeberg?

– Vad vi sett är det inte så oroligt på platsen, men mycket rörelse kan göra att folk känner oro. Vi har fått in minst tio personer som skrivit till polisen som påpekar att hamnen finns, så det väcker känslor.

Avlägsnande

Ett avlägsnande skiljer sig från en vanlig avhysning, då båtarna förvaras i tre månader och ägaren har möjlighet att hämta ut båten mot betalning.

När det däremot handlar om ett avlägsnande, landar kostnaderna hos Kronofogden.

Ett avlägsnande kan göras om någon exempelvis utan lov har bosatt sig på en egendom, i det här fallet stadens, eller om man inte vet vem ägaren till båten är.

Visa merVisa mindre