Patienter drabbas av hjärtinfarkter i väntan på att bli undersökta. Foto: Mostphotos

Ny mottagning minskar livsfarlig väntan

Det kan ta flera månader att få hjärta, kärl eller lungor undersökt vid en klinisk fysiologmottagning i Stockholm. Den långa väntetiden är riskfylld och vissa dör till och med under tiden. Nu har en ny mottagning öppnat i Solna Centrum. – Att befolkningen ökar, blir äldre och är mer stressad gör behovet ännu större, säger Monika Liehl.

  • Publicerad 20:46, 7 aug 2018

Få som har sluppit besöka en klinisk fysiologmottagning vet nog vad en sådan gör. Monika Liehl, verksamhetschef och specialistläkare på nyöppnade fysiologmottagningen i Solna Centrum, förklarar att det är som en röntgenavdelning fast för undersökning av hjärta, kärl och lungor.

Om man har ont eller ovanliga värden som rör det kan en vårdcentral eller specialistläkare remittera till en klinisk fysiologmottagning.

Där har de flera olika metoder för att kort- och långsiktigt undersöka vad det är som inte står rätt till.

Finns för lite personal inom området

För vissa är det livsviktigt att få en snabb undersökning.

– Människor som har ont i bröstet kan ha kärlkramp. De behöver komma på en undersökning för att man ska se indirekta tecken på förtätning som behöver en snabb åtgärd. Det är risk att man får en hjärtinfarkt under väntetiden och i värsta fall kan man dö om det inte upptäcks i tid, säger Liehl.

Trots det är väntetiderna för att få komma till en klinisk fysiolog i Stockholm flera månader långa.

– Problemen som vi behandlar ökar långsamt för att befolkningen ökar, blir äldre och mer stressad. Det är en övervikt äldre som lider av det vi undersöker och en del är stressbetingat, säger hon.

Det främsta orsaken till väntetiderna är dock brist på relevant personal.

– Det finns begränsat med läkare som jobbar inom området och inte heller tillräckligt många biomedicinska analytiker, vilket sköterskorna som gör undersökningarna är.

Nästan alla mottagningar i innerstan

Nu kan man dock passa på att få kortare väntetid och närmare till kliniken om man bor i norrort.

– Det är max två veckors väntetid här just nu. Det är framför allt för att vi öppnade den 1 augusti, men vi jobbar för att hålla nere väntetiderna och kan ta emot fler så att det blir kortare tider överlag i Stockholm.

De som har fått en tid hos en annan klinisk fysiolog kan be den som skickat remissen att skicka den till kliniken i Solna istället för att påskynda processen.

– Vi är den första mottagningen för klinisk fysiologi i Solna som tar emot patienter från vårdcentraler. Ett besök kostar lika mycket som där och frikort gäller.

Det finns en anledning till att de valt att ha kliniken just i Solna.

– Nästan alla andra mottagningar ligger i innerstan, nu kan de som bor eller jobbar i norra Stockholm slippa avvara lika mycket tid genom att bli undersökta här.