För ett år sedan öppnade de första amningsmottagningar i länet. I höstas stod det klart att även Danderyd skulle bli en av sju kommuner med en amningsmottagning.

Vi träffar barnsjuksköterskorna Josefine Hörle och Kajsa Oweling på vårdcentralen i Mörby centrum. Sedan början av februari träffar de mellan två och tre mammor om dagen här.

– Amningsmottagningen handlar mycket om att få prata med någon, att hitta ett självförtroende i amningen. Och att få känna ett stöd om man har problem, säger Josefine Hörle.

Specialistkunskap

Under 2020 öppnade fem amningsmottagningar på barnavårdscentraler i länet, i Södertälje, Sollentuna, Vällingby, Södermalm och i Hammarby sjöstad.

Tanken är att kunna ha specialistkunskap på en plats, nära till barnavårdscentraler, i stället för på sjukhuset.

På amningsmottagningen i Danderyd är rummet inrett med en soffa och en amningskudde där barnsjuksköterskorna möter mammor med amningsbekymmer.

Josefine Hörle och Kajsa Oweling visar utrustningen som används för att visa olika tekniker. Bland annat en docka och en liten kudde som ska föreställa ett bröst.

– För de som kommer hit handlar ofta problemet om att mamman och barnet inte har hittat en teknik som fungerar, och då kan vi visa med dockorna, säger Kajsa Oweling.

Målet är att skapa ett samspel mellan mamman och barnet, berättar de. Under den så kallade amningsobservationen, som pågår i cirka en timme, pratar de om allt från smärta i brösten, till vinklar och ställningar.

– Det kan vara smärtsamt för mamman. Då har vi ofta svar på vad som kan hjälpa, säger Kajsa Oweling.

De förklarar att amningsmottagningen kan fylla en viktig funktion i samhället. En funktion som kanske inte har följt med i takt med samhällets utveckling.

Äldre hjälpte till förr

– I tidigare samhällen har det varit så att äldre generationer naturligt har hjälpt till i det här. Idag fylls inte riktigt den funktionen, speciellt om man lever i storstaden. Det är inte lika enkelt att hitta någon att prata med, säger Josefine Hörle.

Kajsa Oweling säger berättar att de också bemöter höga förväntningar som samhället har på moderskapet idag – som ibland kan vara skadlig för mammorna. Och den generell oron, som är vanlig efter att föda ett barn.

– Många har frågan ”vad händer nu” efter en förlossning som är en så stor händelse i livet. Amningen kanske inte blev som man trodde och då behöver man ofta prata med någon för att hantera stressen, säger hon.