Robert Stopp (L) säger att kommunen drar sig för att ansöka bidrag från regeringen. Foto: Mostphotos

Ny mötesplats för ungdomar på gång i Täby

Regeringen satsar miljoner på fritidsverksamheten i länet, men Robert Stopp (L) säger att kommunen brukar dra sig för att söka statsbidrag. Han passar däremot på att berätta om att en ny möteslokal för Täbys unga är på gång till hösten.

  • Publicerad 13:06, 2 jul 2018

Regeringen satsar 5,8 miljoner kronor på fritidsverksamhet i Stockholms län – för Täbys del handlar det om 91 019 kronor. Men vill man lägga rabarber på några slantar behöver man ansöka.

– Kommunen brukar vara reserverade med de här olika regeringsbidragen eftersom de ofta är förknippade med någon form av motprestation, säger Robert Stopp (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Nya ungdomslokaler i Täby centrum

Han känner inte till just det här bidraget och känner inte till om kommunen planerar att skicka in någon ansökan. Men han säger att kommunen gör en rad olika satsningar inom fritidsområdet, bland annat ska man öppna en ny mötesplats för högstadieungdomarna till hösten.

– Esplanaden som vi öppnade i höstas riktade sig till gymnasieungdomar och steg två är nu att öppna en möteslokal för högstadieungdomarna, säger han.

Just i projektet med Esplanad ansökte kommunen om pengar från Boverket och ska då enligt Robert Stopp fått miljoner.

Robert Stopp inne på Esplanad i Täby centrum i höstas. Foto: Erik Lejdelin

Inget datum spikat

Den nya fritidslokalen är egentligen Hermelinen som ska flytta till gamla Javas lokaler i Täby Centrum. Tanken med flytten är att lokalerna ska bli mer centrala och kunna ge högstadieungdomarna en egen plats.

– Vi är precis i uppstarten med renoveringen och kan inte spika något datum för öppning, men det är på gång, säger Nicklas Ardenstedt, samordnare på kommunen.

Robert Stopp säger att kommunen också satsar på att erbjuda fler spontanidrott och mötesplatser till Täbys unga.

– Vi vill se fler ytor, liknande skateparken vid Åva gymnasium, i Täby. Platser som inte är till för organiserade aktiviteter utan dit ungdomar kan komma när de vill och umgås.

Fakta

Regeringens satsning på fritidsverksamhet

Regeringen satsar 50 miljoner för att stärka fritidsverksamheterna i hela landet. Målet är utökade öppettider och mer kvalitet. Kommuner ska ansöka senast 30 november 2018.

Av stödet fördelas 20 000 kronor per kommun i grundbelopp. Resterande belopp har räknats fram med hjälp av en fördelningsnyckel baserad på statistik över antalet unga i åldern 0–20 år i hushåll med försörjningsstöd i respektive kommun.

Källa: Utbildningsdepartementet
Visa merVisa mindre