– Att motverka hemlöshet med "Bostad först" som modell var redan när vi inledde samarbetet i den här kommunledningen en prioriterad fråga i vår politiska plattform, skriver Anett Haaf (S), socialnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Modellen "Bostad först" riktar sig till personer som har kontakt med socialtjänsten och som har en brokig och lång hemlöshetsproblematik. Det kan handla om personer med psykisk funktionsnedsättning, missbruksproblematik eller både och.

Tanken med arbetsmodellen är att en person i hemlöshet först behöver den grundtrygghet en egen bostad ger, innan personen kan förväntas klara av att ta itu med att förändra sitt liv.

Stadsmissionen erbjuder boende i egen lägenhet inom vanliga hyresbestånd i kombination med stöd i form av coaching.

Kravet för att få ta del av erbjudandet är att man klarar av att bo enligt hyreslagen – det vill säga med samma ansvar som alla andra hyresgäster har; att betala hyran i tid och inte störa sin omgivning.

– Beroende på vem du är har du olika behov av stöd och det är viktigt att du som boende får vara med att tala om vad du behöver som hyresgäst och har möjlighet att komma med idéer vad du behöver, säger Pernilla Parding, verksamhetsområdeschef på Stockholms stadsmission.

Efter en viss tid i insatsen har individen möjlighet att ansöka om eget förstahandskontrakt för lägenheten. 

Avtalet mellan Haninge kommun och Stockholms stadsmission börjar gälla från den 11 juni 2021 och löper till maj 2025.