Nytt. Axfood öppnar nytt i IKEAS gamla lokaler i Enebyberg. Per Engström, marknads- och ehandelschef, och Christofer Lindgren, butikschef. Foto: Stefan Källstigen

Ny medlemsbutik öppnar i Ikeas gamla lokaler

Enebyängens handelsplats blir först ut när dagligvarujätten Axfood öppnar en ny kedja där vanliga konsumenter kan köpa grossistvaror.

  • Publicerad 16:30, 4 nov 2020

Dagligvarujätten Axfood öppnar en ny matvarubutik i Danderyd.

I april förra året stängde Ikea efter knappt tre år i Enebyängens handelsplats. Under sommaren började renoveringen av lokalerna för den nya butiken, Snabbgross club, som öppnar om en månad.

– Det är ett strategiskt bra läge som vi tror på. Vi tror att det kan locka konsumenter inte bara från Danderyd och Täby utan fler delar i norrort, säger Per Engström, marknad- och e-handelschef för restauranggrossisten Snabbgross.

Butiken är ett nytt koncept där vanliga konsumenter genom ett medlemskap kan handla genom samma kedja som restauranger, caféer och andra företag.

Enligt Per Engström är storleken på förpackningarna den stora skillnaden från vanliga matvarubutiker. Kött, pasta, matolja och annat säljs i större format eller i partier.

– Sedan är det tillgången till unika varumärken och produkter, anpassade för restaurangmarknaden.

Ingång. Per Engström och Christofer Lindgren vid ingången som öppnar för allmänheten den 26 november. Foto: Stefan Källstigen

Nyöppning. IKEA flyttade ut ur lokalerna som nu fylls igen efter knappt tre år i området. Foto: Stefan Källstigen

För att kunna handla i butiken måste kunderna bli medlemmar.

– Vi tror på idén med att det kommer förmåner med ett medlemskap, såsom medlemskampanjer, rabatter hos samarbetspartners och att det skapar en känsla.

– Det är ett koncept som funnits ett tag i andra länder, som kedjan Costco, som vi nu tar hit till Sverige i vår tappning, säger Per Engström.

I butiken skapas 20 nya arbetstillfällen, berättar Per Engström och butikschefen för ”Snabbgross club”, Christofer Lindgren.

– Vi kommer ha personal som ser till att besöksnivån är bra, att avstånd kan hållas och att vi kan hålla invigningen med dess kampanjer under fyra dagar.

Den 26 november invigs butiken.