Ny lokal förenar goda krafter

Norsborgs föreningar har fått en ny lokal på Heimdals väg. Det nya Bocenter öppnar i april blir det en nystart för föreningslivet och att arbeta för stärkt sammanhållning och trygghet i området.

  • Publicerad 15:00, 1 mar 2016

Det är onsdag kväll och föreningsrådet i Hallunda-Norsborg håller öppet hus för att visa upp de nya lokalerna i ett gårdshus på Heimdals väg för föreningar och nyfikna Norsborgsbor. Någon har satt på tevatten, inne i ett av de fem rummen pågår ett föreningsmöte och med jämna mellanrum droppar besökare in för att titta på den nya lokalen.

Marie Spennare, ordförande i föreningsrådet, står i dörröppningen och välkomnar.

– Tanken är att föreningar som håller till här ska vilja interagera med varandra, det är de jag försöker få in här. Vi har jobbat mycket med det nu det senaste året, det känns att vi har blivit mer sammansvetsade, säger hon, men konstaterar att vissa föreningar är mer intresserade av interaktion än andra.

Mimi Doukkali driver föreningen Botkyrka kvinnoverksamhet här i området sedan ett år tillbaka. Hon är glad över de nya lokalerna.

– De här lokalerna känns lite större än de tidigare och mindre slitna. När vi har fixat dem med lite mer möbler och bilder på väggarna tror jag det kommer bli jättebra, säger hon där hon sitter i en av sofforna i köket.

Vill vara en länk

Hennes förening jobbar med att stärka arbetslösa kvinnor i området som har dålig kontakt med det övriga samhället. De träffas och samtalar, får hjälp att ta kontakt med myndigheter och hittar på aktiviteter tillsammans.

– Vi föreningar är jätteviktiga för människor i området, säger Mimi Doukkali.

Lokalen ska vara öppen mellan sju på morgonen och tio på kvällen, för föreningar men också för boende, förklarar Marie Spennare.

– Man ska bara kunna droppa in och lära känna oss.

Ett 30-tal föreningar kommer vara i lokalen, och Marie Spennare i färd med att intervjua intressenter. Botkyrka volontärservice kommer att vara i lokalen på dagtid och ha aktiviteter i bland annat sömnad och datakunskap. Moataz Tawfik från föreningen tror att det är viktigt att föreningar har ett gemensamt projekt som gagnar området.

– Kommunen borde avsätta en budget så att vi föreningar kan samarbeta, säger Moataz Tawfik, som menar att föreningarna har kunskaper och kontakter lokalt som inte kommuntjänstemän har och därför är bra på att hjälpa folk till jobb.

Vill se samarbete

Salar Ashna, från kurdiska föreningen i Norsborg skulle gärna se att föreningarna samarbetar för att förbättra området.

– Vi försöker samarbeta men det är svårt, man måste ha ett gemensamt intresse. Kanske kan vi alla engagera oss för de ungdomar i området som har problem med missbruk.

Bocenter

Det nya Bocenter öppnar i april i gårdshuset på Heimdals Väg 16. Det kommer hålla öppet mellan 7 och 22.

Det är Botkyrkabyggen som upplåter lokalen åt föreningarna. För att få nyttja lokalerna ska föreningar arbeta enligt demokratiska principer och sträva fter en jämn fördelning av makt och inflytande när det gäller kön och arbeta mot diskriminering.