Affischer. "En pågående grafisk essä om svarthet", kallar Carl Pope Jr. sitt verk. "En favorit", om Ulrika Flink får säga sitt. Foto: Sacharias Källdén

Ny konst och konstledare på Konsthall C

I dagarna var det premiär för höstens första stora utställning på Konsthall C i Hökarängen, Under en annan sol, som också innebär premiär för hallens nya konstnärliga ledare Ulrika Flink.

  • Publicerad 14:29, 18 sep 2020

Som att vinna på lotto. Så beskriver Ulrika Flink känslan när hon fick sitt nya jobb. Även om Under en annan sol är hennes första insats som konstnärlig ledare på Konsthall C, har den taggade Södermalmsbon lång erfarenhet av att vistas i lokalerna.

– Jag har gått på Konsthall C i alla år, så min relation till Hökarängen har varit den här konstinstitutionen, säger Ulrika.

Hon räknar till att det var tolv år sedan hon första gången besökte hallen, som i sig är 16 år gammal. Innan hon blev erbjuden tjänsten här jobbade hon fyra och ett halvt år i en annan förortssalong: Tensta konsthall.

– Det är en lite större institution på det sättet att den har en restaurang och mer människor som jobbar där. Det den delar med Konsthall C är samhällsintresset i relation till konsten, säger Ulrika.

Missy Elliot

Samhällsintresset genomsyrar också hennes första utställning i Hökarängen. Fyra konstnärer och en konstnärsgrupp finns representerade i den nya utställningen, där det genomgående temat är "möjligheten att tala och förmågan till att formulera sig i relation till egna och andras rättigheter".

Gult. Konstnären och queeraktivisten Lukaza Branfman-Verissimo står bakom verket AS BRIGHT AS YELLOW, där detta tygstycke ingår. Foto: Sacharias Källdén

Föremål. Fler delar av verket AS BRIGHT AS YELLOW. Foto: Sacharias Källdén

När vi besöker platsen för utställningen går borrmaskinen fortfarande varm. Men några verk har hunnit komma på plats, däribland ett av den amerikanske konstnären Carl Pope Jr. En svart vägg har täckts med affischer i olika färger, med texter hämtade från allt från René Descartes till Missy Elliott.

För att få på plats ett av de andra verken har konstnären Lukaza Branfman-Verissimo på videolänk instruerat hur föremålen ska placeras – ett exempel på hur coronaviruset tvingar fram alternativa lösningar. Ett annat är att någon traditionell vernissage med konstnärer på plats inte kunnat hållas.

Paris till Memphis

Konsthallens verksamhetschef Erik Annerborn verkar nöjd ändå. Han uttrycker särskild fascination över ett videoverk av konstnärsgruppen Otolith Group som kommer att visas bakom ett blått skynke i lokalen. Filmen behandlar frågor som slaveri och klimatkris.

– Beroende på vem du är och var du befinner dig mentalt kan du få ut väldigt olika saker av den. Så vill jag att konst och kultur ska fungera, särskilt nu i så osäkra tider, säger Erik.

Vad är svårast när man förbereder en sådan här utställning?

– Det är nog transportsidan, säger Ulrika. Vi har ett verk som just nu är i Memphis, i Tennessee. Hur det kunnat komma dit när det skulle åka från Paris till Hökarängen förstår jag inte.

Konstkunnig. Ulrika Flink må vara ny i rollen som konstnärlig ledare i Hökis, Konsthall C har hon ändå många års erfarenhet av. Foto: Sacharias Källdén

Fakta: Utställning och workshop

Under en annan sol pågår till och med den 25 oktober. På grund av pandemin tillåts max 20 besökare i lokalerna. Den som känner sig sjuk eller krasslig ombedes att stanna hemma.

Parallellt med utställningen pågår en öppen kollektiv skrivverkstad som undersöker sätt att förstå varandra och världen, med utställningen som utgångspunkt. Den gemensamma texten kommer att framföras på utställningens sista dag.

För mer info, besök konsthallc.se.

Visa merVisa mindre