Ny kommundirektör blickar framåt

Mattias Jonsgården var kommundirektören alla ville ha. Nu ska han visa att politiken valde rätt och siktar på att bli sittande på katapultstolen längre. – Om min arbetsgivare tänker något annat kan jag inte göra något åt det, men jag ser det här på lång sikt.

  • Publicerad 11:10, 28 sep 2020

Jag trivs med att jobba i Håbo kommun.

I slutet av augusti ringde Bålsta/Upplands-BroDirekt upp Håbos tillförordnade kommundirektör Mattias Jonsgården för att diskutera hans tillfälliga uppdrag. Han svarade att han gärna ville prata, men att det vore bättre att ta det några veckor längre fram.

Jag fick känslan av att du var på väg hit då, till den här tjänsten?

– Ja, det stämmer. Men vi var då i en process och jag visste inte exakt vilket håll det skulle ta vägen. Det var inte meningen då att det skulle vara klart redan nu, men jag tänkte att jag skulle veta mer om rekryteringsprocessen. Jag insåg ganska snart att man från politiken, över alla gränser, var intresserad av att se på möjligheten att erbjuda mig tjänsten.

Så blev det som bekant också. Tobias Arvidssons tillfällige ersättare blev den permanente och på sätt och vis lite unik i dessa dagar eftersom det alltså rådde politisk enighet i den här frågan, något som det annars tycks vara brist på i Håbo.

– Jag ville inte att det skulle vara en debatt kring mig.

Vad tänkte du när Tobias Arvidsson skulle sluta? Ville du ha det här jobbet då?

– Jag ser och känner att jag har en uppgift att fylla, att jobba i kommuner och se helhetsperspektiven. Någon gång har jag tänkt att jag skulle vilja försöka få den möjligheten att ta den utmaningen. Inte nu. Men så lämnade Tobias och då tänkte jag att frågan skulle kunna komma.

Ny i Håbo

Mattias Jonsgården har lång erfarenhet av den typen av politiskt styrda organisationer som han nu leder. Han har varit i kommunvärlden och i kyrkans värld tidigare. I Håbo har han varit sedan april 2019.

– Jag trivs med att jobba i Håbo kommun. Jag tycker att det är otrolig utmaning, utveckling och en jättebra kommun på många sätt och jag inser att jag nog har saker som jag kan bidra med. Jag vill ha en tät samverkan med invånare, föreningar och politiken.

Det är lite katapult över stolen du sitter på nu?

– Finns det en grund att stå på, som jag gör i dag, så ska jag förvalta den och göra allt jag kan. Jag tänker långsiktigt. Jag kan inte vara här i ett år och sedan försvinna någonstans. Det är långsiktig kompetens som jag har. Men det är utifrån min horisont. Om min arbetsgivare tänker något annat kan jag inte göra något åt det, men jag ser det här på lång sikt.

Mattias Jonsgården ”brinner för jobbet”, men med en stor familj, är tiden hemma helig.

– Jag måste givetvis vara tillgänglig dygnet runt i den här tjänsten, men att få återhämtningen med familjen är viktig för mig.

Sagt om Jonsgården

”Jag är jätteglad att kunna erbjuda Mattias tjänsten som Håbo kommuns nya kommundirektör. Vi har haft Mattias hos oss en tid där många av oss har arbetat tillsammans med honom. Han har bra kännedom om kommunen, det arbete vi gör nu och står inför längre fram. Med Mattias kompetens, tydlighet och lugn är jag säker på att vi kommer få en bra ledning, utveckling och struktur.”

Citat: Liselotte Grahn Elg, kommunstyrelsens ordförande i Håbo kommun

Visa merVisa mindre

Mattias Jonsgården

Bor: I hus i Knivsta.

Familj: Fru och fyra barn, pojkar som är 18, 12, 10 och 6 år gamla.

Fritidssysselsättning: Gillar att ta hand om trärdgården hemma, men även kör down hill på cykel med sina söner.

Kuriosa: Är utbildad trägårdsmästare och arborist.

Aktuell: Ny kommundirektör i Håbo kommun

Visa merVisa mindre

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45