Arkivfoto: Lektion på Höglundaskolan i Jordbro Foto: Mitt i

Ny kartläggning: Haninge snålar på skolan

Haninge kommun ligger i botten bland Stockholms kommuner – och långt under rikssnittet – när Lärarförbundet undersöker hur mycket kommunerna satsar på skolan, det rapporterar SVT Nyheter.

  • Publicerad 12:07, 7 sep 2018

Lärarförbundet har jämfört kommunernas standardkostnad för skolan och hur mycket pengar kommunerna lägger till utöver detta.

Haninge gör bara ett påslag på nio procent utöver standardkostnaden. Bara Täby och Österåker lägger mindre extrapengar i länet.

Hoppas på diskussion

Stockholms kommun toppar listan i länet med ett påslag på 35 procent, skriver SVT Nyheter. Riksgenomsnittet är 30 procent, enligt statistik från SKL.

– Vi hoppas på att politiker får upp ögonen och att vi kan få en diskussion kring varför det ser ut som det gör, säger Johan Ernestam, utredare på Lärarförbundet, till SVT Nyheter.

Fakta

Så här gjorde lärarförbundet

Analysen baserar sig på den så kallade standardkostnaden som är ett mått för vad skolan borde kosta i kommunen utifrån lokala förutsättningar.

Denna schablonuträkning påverkas bland annat av hur många barn i skolålder det bor i kommunen.

I Lärarförbundets analys har man jämfört kommunens standardkostnad med den faktiska kostnaden för skolan.

I Stockholms kommun var standardkostnaden 20 210 kronor per invånare för 2017, medan den faktiska kostnaden var 27 374 kronor per invånare.

Det innebär alltså ett påslag på 35 procent.

Källa: Lärarförbundet/SVT Nyheter
Visa merVisa mindre