Krafttag. Runt om i Järva sitter nu skyltar för att uppmärksamma folk om den nya kampanjen. Här i Kista, ut mot E4:an. Foto: Emma Löf Hagström

Ny kampanj ska få folk att vaccinera sig

Den som varit uppmärksam har kanske märkt att det sitter skyltar med texten "Hela Järva mot pandemin" runt om i Järva. Det är regionen som kraftsamlar i en ny kampanj, för att få folk att vaccinera sig och följa restriktionerna.

  • Publicerad 15:14, 26 jan 2022

För att fler ska vaccinera sig mot covid-19 och samtidigt följa restriktioner mot smittspridning gick regionen i veckan ut med en ny kampanj: "Hela Stockholm mot pandemin".

Tanken är att både kommuner, företag, trossamfund, organisationer och civilsamhället ska involveras, för att tillsammans kunna stärka synligheten och närvaron runt om på platser där vaccinationstäckningen är låg.

Hon är ambassadör för vaccin mot covid-19

Järva först ut

Första stoppet är Järva, där regionen tillsammans med lokala aktörer under fyra veckor kommer anordna olika aktiviteter kopplade till vaccin och hur man skyddar sig mot smittspridning, under parollen "Hela Järva mot pandemin".

Budskapen kring det hela ska spridas genom de olika aktörernas sociala medier, affischering, digitala tavlor i området, annonsering i tunnelbanan och på andra lättillgängliga platser – bland annat.

Regionen kommer dessutom, under samma fyraveckorsperiod, att höja vaccinationskapaciteten i Järva med 300 procent; en kapacitet motsvarande hälften av alla invånare i området över perioden.

– Med bättre kunskap om vaccin, vaccinationer och vikten av att följa de rekommendationer som finns kommer invånarna tillsammans med oss ta oss ett steg närmare den mer normala vardagen igen, säger Magnus Thyberg, regionens vaccinationssamordnare, i ett pressmeddelande.

Flerspråkiga hälsoinformatörer

För att underlätta för personer som av olika anledningar inte har möjlighet att vaccinera sig dagtid kommer det att tre kvällar i veckan gå att få vaccin från två av de mobila bussarna som finns i området, den i Rinkeby och den i Kista.

– Med en flora av aktiviteter kommer vi och lokala aktörer informera, skapa mötesplatser för dialog och ordna med vaccinationsmöjligheter dag– och kvällstid, säger Magnus Thyberg.

Regionen kommer även satsa på att ha informationsställen vid vaccinplatserna, där flerspråkiga hälsoinformatörer ska finnas närvarande för att berätta om aktuella rekommendationer, varför det är viktigt att vaccinera sig och svara på andra frågor folk kan tänkas ha.

De finns även där ifall man är spruträdd och behöver stöd, skriver regionen i pressmeddelandet.

Ny satning. Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, tror att kampanjen kan ha effekt. Foto: Claudio Britos

Här kan du vaccinera eller testa dig under kampanjen

Här står vaccinationsbussarna (drop-in):

Kista, Arne Beurlings Torg 5 (vid entrén till Kistamässan): Måndagar 10-17, tisdag till torsdag 14-20

Husby, Oslogatan 4: Måndag till onsdag 10–17, fredagar 10-17, lördagar och söndagar 10-15

Akalla, Sibeliusgången 19: Fredagar 10-17, lördagar och söndagar 10-15

Rinkeby, Rinkebytorget 4: Måndagar 10–17, tisdag till torsdag 14-20, lördagar och söndagar 10-15

Tensta, Tenstaplan 2: Måndag till fredag 10-17, lördagar och söndagar: klockan 10-15

Övriga vaccinationsplatser:

Rinkeby, Bredbyskolan (Bredbyplan 36): Tidsbokning

Rinkeby Folkets hus (Skårbygränd 1): Måndagar och fredagar 13-16.

Provatagningsbussar:

Husby, Oslogatan 4: Torsdagar 9-16

Tensta, Taxingegränd 6: Tisdagar och fredagar 9-16

Rinkeby, Södra Rinkebygången: Måndagar och onsdagar 9-16

Visa merVisa mindre