Torka gärna av stekpannan med ett papper och släng i soporna istället för att hälla ut fettet i vasken. Foto: Mostphotos

Ny kampanj ska få Danderyd att tänka rätt om fett

Att få fettproppar i avloppsrören kan bli dyrt. Det kan leda till översvämningar. För att slippa det finns några enkla tips hur du enkelt kan bli av med ditt överblivna matfett.

  • Publicerad 19:54, 10 okt 2019

Regel nummer ett – häll inte ut överblivet fett i avloppet. I alla fall om du inte vill ha stopp i rören.

Många häller fett och olja ut i avloppet vilket bildar fettproppar i ledningarna. Nu vill Käppala och Danderyds kommun uppmärksamma på det växande problemet som kan bli väldigt dyrt i längden och leda till översvämningar i villor och fastigheter.

– Fett är i princip som flytande stearin – så fort det blir kallt så stelnar det och skapar stopp i rören. Gör man detta om och om igen så byggs fettlagret i avloppssystemet på och till slut blir det helt enkelt stopp, säger Anne-Lotte Kudurzis som jobbar med VA och abonnemang på Tekniska kontoret till Danderyds hemsida.

Mellan tio och femton stopp åtgärdas i Danderyd varje år. Detta till en kostnad på flera hundratusen kronor. Stoppen orsakas i stor grad av fettklumpar, något som enkelt går att förhindra.

Så minskar du risken för fettproppar i avloppet

Det enklaste sättet är att se till att fettet inte hamnar i avloppet. Till exempel är det bra att torka av fettet från stekpannan och slänga pappret i hushållssoporna.

Är det mycket fett är det bäst att hälla det i en plastflaska och sedan lämna in den till mobila återvinningscentralen eller lägga i restavfallet hemma.

Under kommunen och Käppalas kampanj kan man hämta en fett-tratt i Information Danderyd i Mörby Centrum. Den är gratis och skruvas fast på plastflaskan för att minska risken till spill.

Danderyd bra på att sortera matrester – men missar tufft mål