Ökad alkoholkonsumtion drabbar unga. Foto: Mostphotos

Ny kampanj bryter tabu om alkoholens baksida

Många barn och unga drabbas av föräldrars drickande. IOGT-NTO-rörelsen har nyligen lanserat en nationell kampanj som syftar till att bryta tabut och tala klarspråk om alkoholen och dess konsekvenser. Då lägger rörelsens Täby-Danderydförening ner. – Vi får inga fler medlemmar, vi lägger ner, säger kontaktperson Kjell Öberg.

  • Publicerad 08:54, 14 jun 2017

Danderyd toppar statistiken över alkoholdrickande ungdomar i Stockholm. Nästan varannan tillfrågad ungdom i årskurs två på gymnasiet i Danderyd dricker motsvarande en hel flaska vin vid ett tillfälle i månaden. Men det är inte bara de ungdomar som dricker som drabbas av alkoholens baksidor. Flera barn och unga lever i hem där det förekommer missbruk av alkohol eller droger.

Vart femte barn drabbat

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO-rörelsen visar på siffror att ungefär 385 000 barn i Sverige lever idag i en familj där någon vuxen har ett riskfyllt drickande eller ett beroende. Ungefär vart femte barn.

Det vill IOGT-NTO-rörelsen ändra på med en ny nationell kampanj, Glasklar. Den ska bjuda in till samtal där människors erfarenheter står i centrum. Syftet är att inspirera till engagemang bidra till att minska alkoholens negativa konsekvenser och stötta och stärka de som far illa av eget eller någon annans drickande. För att ingen ska behöva fara illa av alkohol eller andra droger.

”Vi lägger ner”

I nykterhetsrörelsen lokala förening i Täby-Danderyd går arbetet däremot trögt. Efter en längre tids svårigheter med att locka till sig nya medlemmar är föreningen på väg att läggas ned.

– Vi lägger ner. Våra medlemmar har en medelålder på 89 år och ingen vill skylta med sitt namn. Vi får inga nya medelmmar, säger kontaktperson Kjell Öberg på IOGT-NTO i Täby-Danderyd.

 

Fakta

Det här är IOGT-NTO

IOGT-NTO-rörelsen består av fyra förbund

IOGT-NTOs Juniorförbund – Junis, med verksamhet för barn och unga upp till 15 år.

Nykterhetsrörelsens Scoutförbund – scouting för barn, unga och vuxna från 8 år och uppåt.

Ungdomens Nykterhetsförbund – UNF, med verksamhet för unga 13-25 år.

IOGT-NTO, med verksamhet för personer 25 år och uppåt.

IOGT-NTO-rörelsens övergripande mål är att ingen ska fara illa av alkohol eller andra droger – varken här hemma eller någon annanstans i världen.

Källa: IOGT-NTO
Visa merVisa mindre