Målning på gång. På den här fasaden på Mosebacke ska målningen till vänster i bild uppföras den kommande veckan. Verket är signerat OSGEMEOS. Foto: Michael Toll & Stockholm konst

Ny jättemålning på fasad: "Vissa kommer hata det, vissa kommer älska det"

Imorgon börjar gatukonstnärerna OSGEMEOS med en stor muralmålning på Mosebacke, mitt emot ”Salanderhuset”. ”Ett internationellt storslaget verket som kommer väcka reaktioner”, enligt Stockholm konst.

  • Publicerad 11:59, 2 jun 2017

Fiskargatan 9 vid Mosebacke torg är redan idag en turistdestination tack vare den fiktiva karaktären Lisbeth Salander som bor i den här fastigheten i Stieg Larssons Millennium-böcker.

Snart får tillresta besökare och stockholmare ytterligare en anledning att gå hit. Imorgon börjar nämligen graffitiduon OSGEMEOS att måla på brandgaveln på huset mittemot.

– De här snubbarna är superkändisar i graffitivärlden. Det här är ett samarbete med Graffitiförmedlingen och det är deras kontaktvärld som möjliggjort detta och det är vi naturligtvis väldigt glada för. Som annan bra offentlig konst så kommer det väcka reaktioner. Vissa kommer hata det och vissa kommer älska det, säger Mårten Castenfors på Stockholm konst.

"Salander-koppling"

OSGEMEOS är tvillingbröderna Otávio och Gustavo Pandolfo från Brasilien som startar sin Europaturné på Söder. Verket föreställer en tjej som för Mårten Castenfors tankar till just Lisabeth Salander.

– Det är en späd tjej, nästan som ett barn, men med mycket kraft. Hos mig väcker det en Salander-koppling, säger han.

Kolla in nya superväggmålningen på Södermalm

Fastighetsägaren har stått för grundmålningen av gaveln och betalar uppehället för konstnärerna. Stockholm konst pröjsar för målningen. Runt 250 000 kronor räknar Mårten Castenfors med att den kommer att kosta. ”Mycket konst för lite pengar”, anser han.

Målning kvar i fem år

Att muralmålningen uppförs på Mosebacke beror på att han själv brukar passera här.

– Jag bor på Götgatan och har gått förbi den här sjabbig brandväggen där det funnits en målning tidigare. Vi kollade med fastighetsägaren som var intresserad av att vara med, säger Mårten Castenfors.

Stockholm konst har varit på plats och informerat grannar om konstnärerna och motivet.

– Vi har fått med oss grannarna också. När man gör en sån här sak så måste folk tycka det är kul, annars tar det hus i helvete. I allmänhet höjer offentlig konst värdet på fastigheten och även för grannarna ger det här uppmärksamhet, säger Mårten Castenfors.

Här ligger Söders nya, hemliga graffitivägg

Om vädret tillåter så ska muralmålningen vara klar om drygt en vecka. Avtalet med fastighetsägaren säger att verket får vara kvar i fem år.

Ungefär 1000 sprayburkar kommer att gå åt under målningen. De ska köras till återvinningscentralen lovar Mårten Castenfors.