Ny jätteförskola byggs i Sjöängen

En stor kommunal förskola med plats för 160 barn ska byggas i Sjöängen i Trångsund. Samtidigt får privata aktören Friskus möjlighet att ta över en av kommunens förskolelokaler i området.

  • Publicerad 15:26, 18 maj 2017

Kommunen har gett Huge i uppdrag att bygga en kommunal förskola i Sjöängen i Trångsund.

Förskolan, som beräknas kosta 38 miljoner kronor, ska stå klar inför vårterminen 2019 och ska ha plats för 160 barn.

I samband med att förskolan är klar lämnar kommunen två av sina befintliga förskolelokaler i området, Tusenfotningen och förskolan Sjöängen, och flyttar de verksamheterna till den nya stora förskolan.

– För kommunen är det mer ekonomiskt med större enheter, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Friskus tar över

I samband med att förskolan Sjöängen lämnar sin nuvarande lokal får förskolan Friskus möjlighet att ta över den.

– Kommunen lämnar lokalerna och då är det upp till Huge att hyra ut eller sälja till annan aktör. En avsiktsförklaring med Friskus finns angående förskolan Sjöängens lokaler, det vill säga att de har möjlighet att ta över den när kommunens verksamhet flyttar, säger Malin Danielsson.

Mitt i Huddinge har tidigare berättat om förskolan Friskus, som bedrivs i en villa i området och som inför förra sommaren var nedläggningshotad efter att ha fått avslag på förnyat tidsbegränsat bygglov, vilket krävdes för att kunna fortsätta bedriva förskola i villan.Men efter att förskolan och föräldrarna visat politikerna sitt missnöje fick förskolan nytt tillfälligt bygglov.Får 20-tal nya platser

Det tillfälliga bygglovet löper ut inför sommaren 2019, och nu finns i stället en möjlig permanent lösning.

– Vi har inte börjat någon förhandling än, men för oss är det klart positivt givet att Huge sätter en schyst hyra som vi har råd med. Det normala är att privata aktörer betalar betydligt mer i hyra än kommunala verksamheter, och under de villkoren kan vi inte bedriva vår verksamhet utan att behöva mer bidrag, säger Maria Ekeberg, förskolechef och ägare till Friskus.

Flyttar Friskus till förskolan Sjöängens lokal kan antalet platser på Friskus utökas från dagens 30 till ett 50-tal.

Vem som tar över Tusenfotingens lokaler är inte klart.

– Eftersom det är en förskola i dagsläget och platserna behövs så är det lämpligt att det även fortsätter att bedrivas förskoleverksamhet i den. Vi hoppas att en privat aktör tar över den andra förskolan också, säger Malin Danielsson.