Kansliet för mänskliga rättigheter och demokratiutveckling består enbart av kvinnor. Foto: Stockholms stad

Ny jämställdhetsgrupp i stadshuset består enbart av kvinnor

Den nya gruppen i Stockholm stadsledning ska arbeta med demokrati- och jämställdhetsfrågor. Att den består av enbart kvinnor tycker gruppens chef Annika Hjelm (MP) är i sin ordning.

  • Publicerad 15:03, 19 aug 2015

Nu i veckan tillsattes en ny grupp i Stockholms stadsledning vid namn Kansliet för mänskliga rättigheter och demokratiutveckling. Gruppen leds av Annika Hjelm.

– Vi ska jobba med jämställdhetsfrågor. Att ingen stockholmare ska bli diskriminerad är ett av huvudmålen, säger hon. Ungefär halva gruppen består av personer som tidigare har jobbat i Stockholm med de här frågorna. Sen har jag anställt fyra personer utifrån som har djup och bred kunskap om denna typ av frågor.

Enhetligt värre

Det nytillsatta rådet består uteslutande av kvinnor, och oppositionsborgarråd Lotta Edholm (FP) anser att gruppens sammansättning sticker i ögonen:

– Det är otroligt viktigt när man tillsätter tjänster att man alltid tänker i banor om att underrepresenterade grupper blir representerade och att det inte blir väldigt ojämlikt när man tillsätter ledningsgrupper. Jag har ingen synpunkt på någon av de här kvinnorna men det är lite märkligt att män ska vara helt orepresenterade, säger Lotta Edholm.

Enligt Lotta Edholm hade det varit svårt att komma undan med en så enhetlig grupp på andra håll i kommunen.

– Det är inte märkligt att det bli väldigt många kvinnor inom kommunal verksamhet men man måste ju ändå försöka få en någorlunda bra könsfördelning utifrån kompetens, säger hon.

Intervjuade fler män

Annika Hjelm svarar på kritiken:

– Jag har varit medveten om frågan. Även om det inte är allt, så är det klart att representation har betydelse. Det har funnits väldigt mycket kompetens bland de sökande som inte valts ut. En massiv majoritet av de sökande har varit kvinnor och jag har nog intervjuat fler män än kvinnor i relation till hur många som har sökt.

Hjelm berättar att hon har haft hjälp av en HR-konsult vid rekryteringen och menar att hon har följt stadens modell för kompetensbaserad rekrytering.

– Det är klart att det hade varit bra om det fanns män i gruppen. I alla grupper är det bra med könsblandning, men jag är övertygad om att jag har anställt de personer som kommer att vara bäst för det jobb vi ska göra, säger hon.

Kansliet för mänskliga rättigheter och demokratiutveckling består av nio personer, och Annika Hjelm har inga planer på att rekrytera fler i nuläget.