MAJORITET. De styrande partierna i Upplands Väsby satsar miljoner på Vilundaparken. Foto: Mats Hedström

Ny isplatta och tält över uterinken

Just när debatten om eftersatta idrottsanläggningar i kommunen hotade att nå stormstyrka gjorde majoriteten ett utspel om investeringar i Vilundaparken. – I höst ska ett tält över uterinken vara på plats säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, som även bekräftar att isplattan i Vilundahallen ska bytas ut.

  • Publicerad 09:18, 31 jan 2017

Vi i Väsby har vid flera tillfällen skrivit om problemen med isen inne i Vilundahallen. Isen har varit så dålig att den i perioder inte gått att använda. Och samtidigt som idrotts- och fritidsfrågor har varit en central fråga för det lokala partiet Väsbys bästa, har oppositionen börjat skriva debattartiklar om det kritiska läget.

Men i måndags lovade S, V, MP och det lokala partiet Väsbys bästa, som tillsammans styr kommunen, miljoninvesteringar i anläggningarna. Ett tälttak ska skydda uterinken från regn och snö.

– Det kommer att kosta åtta miljoner och vara på plats hösten 2017, säger Mathias Bohman (S).

När den nya isplattan är klar att ta i bruk är mer osäkert.

– Där vill vi föra en dialog med föreningarna om en tidsplan, säger Mathias Bohman.

Anledningen är de störningar av verksamheten som både idrottsföreningar och skolor har i hallen som följer av ombyggnaden.

Ännu finns ingen färdig siffra över vad den nya isplattan kommer att kosta, men enligt Mathias Bohman kommer man att skjuta till extra pengar utöver de 30 miljoner som idag är budgeterade.

Majoritetens politiker lanserade även en utredning om en fotbollshall på Vilundaparkens område.

Det formella beslutet om satsningarna tas på nästa sammanträde i kommunstyrelsen, den 6 februari.

Isproblemen

Sedan säsongsstarten i fjol har isen i Vilundahallen varit under all kritik. Den fryser dåligt och dagligen har den gått sönder på något ställe.

– Jag åker igenom isen flera gånger om dagen. Vi tvingas ha koner på isen för att markera hålen. Isen är bedrövlig, berättade Markus Odén, ungdomsansvarig och A-lagstränare i Väsby IK, i december.

Matcher har flyttats och försenats. Dessutom medför isproblemen en stor skaderisk. En A-lagsspelare brakade in i sargen efter att ha fastnat i ett hål, med hjärnskakning som följd.

– Isen går sönder varje dag och det medför en stor skaderisk. Det är pinsamt för oss som Division 1-klubb att ha en sådan is. Det drabbar alla berörda parter här, sade Eddie Andersson, ordförande i Väsby IK, också det i december. 

Förutom VIK:s alla lag har de även skolhockey och hockeyfritids. Dessutom har UVKK och Friluftsfrämjandet mycket verksamhet i hallen.

Vad är det då som är fel på isen? Själva ispisten gammal och sliten. Även om vissa korrigeringar gjorts genom åren, är ursprungsplattan från 1967 fortfarande kvar. Troligtvis läcker kylrören, och betongplattan under lär vara defekt. Lägg därtill en, i princip, obefintlig isolering vilket gör att anläggningen äter drar energi.  

Visa merVisa mindre