Klimathumor. Kali Andersson och Elin Almén har en podd ihop. Foto: Michael Einhorn

Ny humorpodd ska hjälpa oss hantera klimatångest

Går det att skämta om någonting så allvarligt som klimatkrisen? Det tycker i alla fall Björkhagenbon och legitimerade psykologen Kali Andersson. Tillsammans med komikern Elin Almén gör hon humorpodden Klimatkänslor.

  • Publicerad 11:09, 22 dec 2021

Klimat- och miljöfrågorna är långtifrån nya för klimatpsykologen Kali Andersson. Förutom att vara medförfattare till boken "Klimatpsykologi" håller hon även i föreläsningar, workshops och organisationskonsultering på tema psykologi och miljö.

Sedan några månader har hon också, tillsammans med Elin Almén, en podd som bygger på något för ämnet så ovanligt som humor. Frågan är: hur rolig är klimatfrågan egentligen?

– Klimatet är otroligt svårt att skämta om eftersom alla är både offer och förövare. Det är lätt att det blir fel. Men nu känns det som om vi börjat hitta det fyndiga i olika situationer, berättar hon. 

Humor för att stå ut

Eftersom det är ett så tungt ämne kände hon att det var knepigt att nå fram till människor. En dag på frilanskontoret i Björkhagen suckade hon och sa högt för sig själv att "jag skulle verkligen behöva en komiker." Hennes önskan hördes av en bordsgranne som såg till att hon kom i kontakt med Elin.

– När jag säger vad jag jobbar med tycker folk att "ah, intressant" och sedan vill de helst byta ämne. Så fort man säger ordet klimat växer en skuldkänsla och oro hos människor. Jag träffade Elin och hon berättade att man alltid använt humor som ett sätt att stå ut i svåra lägen. Jag tror att det är jätteviktigt att man inte alltid behöver vara allvarlig även om det är allvarlig fråga, förklarar Kali.

Hon uttrycker det som att "man måste få skratta åt eländet för att stå ut med verkligheten" och det sammanfattar bra vad det handlar om. Filosofin gäller säkert även avsnittet om julångesten som passande nog läggs upp på julafton. 

– Det kommer vara mindre vetenskap än vanligt och mer trams, säger Kali Andersson.

Klimatkänslor

En humorpodd om klimatet och psykologin.

Med komikern Elin Almén och klimatpsykologen Kali Andersson.

Lagom till julafton släpps ett avsnitt på tema julångest.

Finns att höra på Spotify och andra plattformar för poddar.

Visa merVisa mindre