Södermalmspolisen har påbörjat en satsning som inleds denna vecka. Det handlar om att man valt ut och tagit in rutinerade poliser som ska patrullera på Södermalm. Foto: Ylva Bergman

Ny grupp med rutinerade poliser börjar patrullera Söders gator

Har du saknat uniformerad polis på Södermalms gator? Nu ska polisens nya "Trygghetsgrupp" åtgärda saken. Ett gäng bestående av tolv mycket erfarna konstaplar ska bygga relationer och göra Söder lugnare.

  • Publicerad 10:48, 14 sep 2016

Det är trygghetsgruppens första dag på jobbet när vi möter upp poliserna Anders Sällström och Ronnie Tellberger vid Skanstull. Under dagen ska de patrullera och hålla koll längst Söders gator, något som de kommer göra varje vardag framöver. En nytt koncept som föddes ur den omskrivna omorganisationen av polisen.

– Det handlar om synlighet i grund och botten. En liten återgång till det gamla där man kunde se poliser på gator och torg. Jag upplever att det är efterfrågat av vanligt hederligt folk, vi har redan fått positiva reaktioner på sociala medier, säger Anders Sällström.

Vill kliva ur bilen

Ambitionen är att finnas på plats och avstyra ordningsstörningar som kan uppstå, till exempel där missbrukare och hemlösa håller till men också "kliva ur bilen och snacka med vanligt folk", som Ronnie Tellberger uttrycker det.

– Det finns ett problem med alkohol på allmän plats, upplever jag. Förr i tiden var det förbjudet förutom på enstaka platser där det var tillåtet. Nu är lagstiftningen tvärtom. Så vi kan sällan hälla ut alkohol. Det vi kan köra är att avvisa där det uppstår ordningsstörning och om det behövs omhänderta personer. Det blir lite av ett nötningskrig, säger Ronnie Tellberger.

– När vi finns på plats varje dag och snackar med de här personerna som ofta också har psyskiska problem så kan vi bygga upp en bra relation och därmed göra gatorna lugnare. När man känner igen polismannen och den vet vad du heter så blir relationen betydligt bättre. Det är min erfarenhet, säger Anders Sällström.

"Inga nybörjare"

Erfarenhet är inget som trygghetsgruppen saknar. Man har medvetet rekryterat poliser med många års rutin - många är gamla närpoliser eller tunnelbanepoliser.

– Det är inga nybörjare om man säger så. Jag är väldigt tacksam att Södermalmspolisens chef Peter Ågren har gett det här chansen. Jag tror vi är pionjärer, åtminstone inom vårt bevakningsområde, säger Anders Sällström.

Ronnie Tellberger, polis sedan 28 år. Foto: Ylva Bergman

Jag har varit polis så länge att...

"Jag har bottnat i min roll och känner mig trygg i vem jag är på jobbet. Ofta är det bra att skynda långsamt och inte alltid vara het på gröten"

Anders Sällström, polis sedan 38 år. Foto: Ylva Bergman

Jag har varit polis så länge att...

"Jag kan slappna av på ett annat sätt än när jag var yngre. Ur det kommer idén och visionen om att stå här och finnas på plats bland vanligt folk."