Det är bland annat en fullstor konstgräsplan som ska byggas. I kväll är det öppet hus om planerna. Foto: Läsarbild Solna stad

Ny fotbollsanläggning på gång – chans att tycka till

Behovet av nya fotbollsplaner i Solna är stort. I norra Järvastaden ska tre nya planer byggas, och nu ska detaljplanen ut på samråd. I kväll är det samrådsmöte.

  • Publicerad 13:24, 20 jan 2020

I norra Järvastaden, ska som Mitt i tidigare har berättat en ny idrottsplats byggas vid vid Igelbäckens naturreservat. Byggnadsnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att detaljplanen ska ut på samråd.

De senaste åren har fler grusplaner i kommunen fått konstgräs, bland annat den så kallade läroverksplanen vid Solna gymnasium, men att det byggs helt nya konstgräsplaner hör inte till vanligheterna i Solna.

I kväll, den 20 januari är det öppet hus med information om planerna, mellan klockan 17.30 och 19.30 på Järvastadens kontor på Gunnarbovägen.

Flera synpunkter har hunnit komma in till kommunen under samrådet, som pågår fram till den 31 januari.

Planområdet ligger i östra delen av Järvastaden. Platsen har tidigare bland annat använts som militäranläggning, och det har funnits krossverksamhet, betongtillverkning och ett asfaltverk här. Foto: Google/Solna stad

Fakta

Tre frågor om projektet

Vad ska byggas?

Detaljplanen omfattar tre fotbollsplaner (en elvamannaplan, en niomannaplan och en sjumannaplan) i kvarteret Krossen vid Igelbäckens naturreservat. Det blir också en ny gångväg genom skogsområdet och en ny entré till Igelbäckens naturreservat. Lokaler med omklädningsrum, vaktmästarutrymme, mindre kafeteria och parkering ska också byggas vid idrottsplatsen – som blir nummer två i storlek efter Skytteholms IP när det gäller fotbollsanläggningar i Solna. Planerna väntas vara spelklara under 2021.

Vilket underlag blir det?

Konstgräs. I närheten av planerna byggs en dagvattendamm som ska bidra till att mikroplaster från planerna samlas och inte sprids vidare. Om planerna blir uppvärmda är ännu inte spikat, utan bestäms senare i processen.

Kommer det att byggas mer i området?

Ja, ett tillägg till en tidigare principöverenskommelse mellan kommunen och bolaget Järvastaden AB gör det möjligt att bygga 4 000 ytterligare bostäder, utöver de 2 000 som redan har byggts i området. Detaljplanen för den fjärde etappen godkändes av byggnadsnämnden i mitten av oktober och ska slutligt klubbas av fullmäktige. I den fjärde etappen tillkommer upp till 900 nya lägenheter, och den femte etappen är idrottsplatsen.

Visa merVisa mindre

Fakta

Konsträsplaner i kommunen

Skytteholms IP, fyra planer (tre elvamannaplaner och en sjumannaplan). Solnas största anläggning för fotboll och största matcharenan för elitfotboll, med undantag för Friends arena.
Bergshamra IP, en elvamannaplan och en sjumanna.
Råstasjöns IP, elvamannaplan.
Huvudstafältets IP, elvamannaplan.
Råsunda IP, elvamannaplan.
Läroverkets bollplan, femmannaplan.
Tallbacka bollplan, sjumannaplan.

Visa merVisa mindre