Anna Starbrink (L) hoppas nu att barnmorskorna ska välja att stanna i förlossningsvården. Foto: Mostphotos/Stefan Källstiden

Ny förlossningsklinik kan öppna i Stockholm 2023

Den helt nya förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus öppnar tidigare och klinikerna får mer pengar så att de kan anställa fler barnmorskor. Så hoppas nu politikerna kunna avvärja barnmorskekrisen.

  • Publicerad 09:26, 2 dec 2021

Regionen helomvänder nu och öppnar förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus redan 2023.

Den ska i ett första skede ha kapacitet för 2 000 förlossningar per år, men är byggd för att klara upp till 4 000.

Flera reformer

Tillsammans med reformen en födande per barnmorska, rotationstjänster och att Min barnmorska införs på alla kliniker hoppas de styrande blågröna politikerna locka barnmorskor att jobba inom förlossningsvården.

Och att de som sagt upp sig nu väljer att stanna kvar.

Hade ni fattat det här beslutet om det inte vore för barnmorskornas agerande?

– Jag tror det, men inte precis nu. Vi gör årliga genomgångar av vilken kapacitet som krävs, och det har hänt saker inom förlossningsvården, till exempel nya riktlinjer för igångsättning av förlossningar, som gör arbetet där med krävande, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Men att inte hörsamma barnmorskornas krav, och stå med vakanser i januari, hade väl varit politisk harakiri nu när vi närmar oss ett val?

– Det är klart att vi behöver ha förlossningsenheterna igång, och vi planerar också utifrån en situation där uppsägningarna inte tas tillbaka. Men vi hoppas verkligen att barnmorskorna vill vara kvar.

Helt ny byggnad

Vid S:t Görans sjukhus har en helt ny byggnad uppförts som bland annat ska inrymma BB och förlossning. Den blev klar i år.

Från början var planen att öppna under 2022. Men förlossningsprognoserna visade inte på någon ökning av antalet förlossningar förrän framemot 2027, och hälso- och sjukvårdsnämnden beslöt att skjuta fram öppnandet till 2026.

Larmat tidigare

Men så kom barnmorskekrisen, med omkring 100 barnmorskor som slutat under året, på grund av brister i arbetsmiljön. Och när erfarna barnmorskor slutar, blir det tyngre för dem som är kvar, i en nedåtgående spiral.

De väntar barn – mitt i förlossningskrisen

Larmet från förlossningsklinikerna är dock inget nytt. Barnmorskor som får ta hand om flera födande samtidigt, som inte hinner äta eller gå på toa och oroas över patientsäkerheten har protesterat tidigare.

Varför har ni inte lyssnat tidigare?

– Jo, vi har lyssnat. Antalet förlossningar har minskat, men antalet förlossningsplatser har varit desamma, så det har funnits luft i systemet, säger Anna Starbrink.

Klinikerna får mer betalt

Ett stort problem har varit bemanningen. Nu skjuts pengar till så att klinikerna ska ha råd att anställa fler barnmorskor.

Ersättningen per förlossning ökar med 5 000 kronor. I dag ersätts en normalförlossning för en omföderska med 26 000 kronor och en förstföderska med 31 000 kronor.

Förlossningskrisen: Undersköterskor får springa "som Askungen"

Totalt satsas 555 miljoner kronor extra på förlossningsvården de kommande tre åren.

Förslaget att öppna förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus redan 2023 beslutas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 14 december.