Engagerade. Jannica Forsström till vänster och Marianne Massiani till höger tog initiativ till WeR1. De har fått hjälp av bland andra Mariama Sarr, från Unga Asov (i mitten) Foto: Privat

Ny förening vill starta aktivitetscenter i Skarpnäck

Efter två mord i Skarpnäck har många fått nog. Nu villl nystartade gruppen WeR1 starta ett aktivitetscenter i Skarpnäck. På torsdag arrangeras också en demonstration med krav riktade till lokalpolitikerna.

  • Publicerad 12:03, 27 apr 2022

Vi bestämde oss på minnesstunden

Efter mordet i februari tog familjen till den mördade 18-åringen initiativ till stormöten för att öka tryggheten i Skarpnäck och hjälpa ungdomar på rätt väg.

Tre stormöten har hittills hållits där flera engagerade personer slutit upp, men det har också hållits möten för ungdomar. Vid sista stormötet började folk också mötas i mindre arbetsgrupper med olika inriktning, exempelvis kring föräldrastöd och studiehjälp.

– Den som är intresserad av att hjälpa till på något sätt får gärna höra av sig, säger Vivi Havia i skolgruppen.

"Bestämde oss på minnesstunden"

Sprungen ur engagemanget har också gruppen WeR1 (Står för "We are one/Vi är ett") bildats.

– Vi var några som bestämde oss på minnesstunden efter mordet i februari att starta en förening. Vi kände att nu får det vara nog. Men tankarna har funnits länge, säger Marianne Massiani i WeR1.

Skarpnäcks kulturhus. Här har stormöten hållits och nybildade WeR1 skulle gärna se ett aktivitetscenter här. På torsdag 17.30 arrangeras en demonstration här. Foto: Anders Björklund

Vill starta innan sommaren

Nu har Marianne och bland andra Jannica Forsström tagit tag i saken och ett mål är att starta ett aktivitetscenter i Skarpnäck som förmedlar insatser för unga, unga vuxna, föräldrar. Bland idéerna för platsen finns hjälp till jobbbsök, cv-skrivning, läxor, kulturevenemang, till exempel att återuppväcka Skarpnäcksfestivalen liksom föredrag och workshops.

– Det saknas resurser för unga vuxna som ska ta ansvar för att vara vuxna, men också för föräldrar som behöver hjälp och stöd. Vi vill hjälpa till att lyfta dem och vägleda till aktiviteter. Flera som vill hjälpa till utifrån sina egenskaper och kunskaper har redan hört av sig och vi planerar ett samarbete med Björkhagens hjärta, säger Jannica Forsström.

Demonstration på torsdag

WeR1 förbereder nu ett medborgarförslag till lokalpolitikerna i Skarpnäcks stadsdel för att få ekonomiska medel och stöd till ett aktivitetscenter. Man hoppas kunna komma i gång före sommaren.

– Det är en av sakerna som är på gång, och förhoppningsvis blir vi hörda. Stöd skulle göra att vi skulle komma i gång snabbare, säger Jannica Forsström.

Sprungen ur stormötena arrangeras på torsdag klockan 17.30 en demonstration utanför Skarpnäcks kulturhus. Den sker Inför mötet för Skarpnäcks stadsdelsnämnd där lokalpolitikerna bland annat ska klubba underlaget för nästa års stadsdelsbudget.

Träffas med jämna mellanrum

Möten i storgrupp och arbetsgrupper äger rum med jämna mellanrum.

Datum för öppna möten meddelas i de lokala facebookgrupperna, exempelvis Levande Skarpnäck.

Gruppen WeR1 har startat en egen facebooksida under samma namn.

Visa merVisa mindre