Lamin Sanneh, Salim Mvoungui, Mariana Hormazabal och Lamin Janneh var Fryshusets personal i Östberga. När de började jobba i området 2016 konstaterades att det fanns en otrygghet, lågt förtroende för myndigheter och brist på framtidstro och att det saknades positiva förebilder åt ungdomarna. Foto: Fryshuset

Ny förening tar över efter Fryshuset i Östberga

Samtidigt som Fryshuset lämnar Östberga ser en ny förening dagens ljus: Vi tar plats. De tar över det som Fryshuset startat upp – och bildar fotbollsklubb.

  • Publicerad 13:55, 2 jun 2020

Tidningen har berättat tidigare att Fryshuset avslutar sitt arbete i Östberga 1 juni. Under fyra år har personal från Fryshuset jobbat fyra till fem dagar i veckan med att ordna aktiviteter för tonåringar och unga vuxna, bland annat gratis träningar, kurser och studiebesök och grillkvällar på fredagar.

Deras arbete har uppskattats av Östbergaborna och flera hundra personer skrev på protestlistor för att få stadsdelen att teckna ett nytt avtal med Fryshuset, men staden sade nej.

Vi tar plats

Nu har två medarbetare från Fryshuset, Salim Mvoungui och Lamin Sanneh som bor i Östberga, startat en förening ihop med tre andra Östbergabor - Vi tar plats. De kommer att ordna aktiviteter för barn och unga i området och till stor del handlar det om att ta över det som Fryshuset har startat upp, enligt Salim.

- Det har gått så bra med Fryshusets arbete och vi vill fortsätta jobba i deras spår. Det är synd att lägga ned allting. Vi har lärt oss mycket av det jobb vi har gjort i Östberga under fyra år, säger han.

Några saker de kommer att börja med i år är fotboll, kampsport, dans och läxläsning, och öka antalet aktiviteter efterhand, enligt Salim. Deras första aktivitet drar igång 12 juni, en fotbollsturnering på Östbergaskolans bollplan.  

Östberga FC

Samtidigt startar de en helt ny fotbollsklubb för området – Östberga FC. Laget är registrerat och på sikt väntar träningar, cuper och ligaspel, berättar Salim. De räknar med att kunna använda såväl skolans planer inne och ute, som Lisebergs BP.

- Vi har haft så många som kommit på vår spontanfotboll på helgerna så nu tyckte vi att det var dags att starta ett riktigt lag. Det är riktat till låg- och mellanstadiet, säger Salim.  

Vi tar plats får stöd i uppstarten av Stockholms idrottsförbund, men söker fler sponsorer och bidrag till alla aktiviteter som de planerar framåt, enligt Salim. Han och de övriga fyra grundarna kommer att arbeta ideellt på sin fritid. De kontaktas via Instagram/vitarplatsostberga eller vitarplats@gmail.com.

Fryshuset basket fortsätter med sina träningar på onsdagar och söndagar i Östberga, även grillkvällarna på fredagar ska fortsätta.

Östbergabor rasar mot att Fryshuset försvinner

Osäkert om Fryshuset blir kvar i Östberga