Foto: Åsa Sommarström

Ny finkrog med budgetmeny

  • Publicerad 17:00, 23 mar 2014

Gourmé har svårt att dölja sin förtjusning över att Söder äntligen fått något som kan kallas finkrog. Hans vän är lika glad åt att man kan få en trerättersmeny för tre ynka hundringar.

När de kliver in i Aarts gamla lokaler på övre delen av Åsögatan skrockar Gourmand att Södermalmsskäggen redan hittat hit, bara några veckor efter öppning.

Gourmé fördjupar sig i den lilla vinlistan med flera bra viner och microbryggeriöl.

Eftersom Gourmand sätter likhetstecken mellan finkrog och halvtom mage beställer han in lite snacks – som även går att få i den avskilda bardelen.

Det är här krogens koreanska influenser är tydligast. Som ssäm (en sorts wrap av salladsblad), blodkorv, ostron och kimchi (65 kronor) – en oväntad men lyckad kombo. Pork bun med sidfläsk och hoisinsås (50 kronor) är mindre överraskande men mycket god i sin enkelhet.

Det blir aldrig något snack om vem som ska äta vilken meny. Gourmand väljer den för 300 kronor medan Gourmé satsar på 400-kronorsmenyn.

På hans anmodan tar de även in en rätt – ankleverterrine med björnbärsbakad rödbeta (150 kronor) – från plusmenyn där man även hittar en extra förrätt och en efterrätt. Alla rätter på menyerna kan även beställas separat (priset inom parentes).

När det är förrättsdags blir de nästan golvade.

– Den överlägset vackraste råbiff jag sett, säger Gourmand.

– Och förmodligen den godaste också, fyller han i efter första tuggan av det malda oxinnanlåret med picklad svartrot (150 kronor).

Gourmé får inte fram ett ljud. Hans pilgrimsmussla med jordärtskocka och mandelsås (165 kronor) är utomjordiskt god. Mjällt och krispigt i en sagolik förening. Näsan fylls med en härlig doft av doft av brynt smör.

– Utan tvekan högsta betyg, flämtar han.

Han återfår så småningom andan och ägnar sig åt varmrätten, som är kyckling från Hagby gård (265 kronor) – bröst, lår, hjärta och lever.

– Perfekt tillagat och fiffigt att använda hela fågeln, säger han.

Gourmand hugger in på torskrygg med en crème på bouillabaissegrönsaker (245 kronor). Fisken är kokt på sekunden, krämen vackert orange och mild men fyllig.

– Mycket gott, men det är just det här som är mitt problem med finkrogar – inga kolhydrater. Vi har ju inte ens fått bröd till maten! säger han.

Gourmé ler överseende och lyssnar till serveringspersonalens ursäkter över att de glömt ankleverterrinen. De tar in den ändå. Vacker som en tavla. Den sötsyrliga rödbets-björnbärskombinationen fungerar bra till den feta levern.

Gourmé hoppas att desserten ska ta honom på en ny rymdfärd. Det gör den inte, även om yoghurtsorbeten med havtorn, morot och vit choklad (100 kronor) förtjänstfullt utnyttjar kontraster mellan krämigt och krispigt.

Efterrätten på den billigare menyn, ingefärsglass, chokladsorbet, dulce de leche och rostade hasselnötter (100 kronor) är en trevlig bekantskap.

– Tänk att det faktiskt går att servera en hel lyxmåltid för 300 spänn. Här blir det nog svårt att få bord de närmaste månaderna, konstaterar Gourmand.

Tänk att det faktiskt går att servera en hel lyxmåltid för 300 spänn.

Fakta

Nook

Kök: Svenskt med koreanska influenser.

Miljö: Som att komma hem till en vän.

Pris: Varmrätter 245–265 kronor.

Visa merVisa mindre

Fakta

Foto: Åsa Sommarström