Inspelning i hemmet. Jesper Klevenås, Hend Aroal och deras dotter Sofi tillsammans med grannarna och skådespelarna Alexander Salzberger och Disa Östrand. Foto: Sacharias Källdén

Ny film vill kasta ljus på shoppingmissbruk

Shoppingsugen inför Black friday? Samma dag har filmen Shop, inspelad i Dalen och Enskede, biopremiär. Regissören Jesper Klevenås vill rikta fokus mot shoppingmissbruk och överkonsumtion.

  • Publicerad 15:23, 19 nov 2021

Det var lite krävande att ha ett filmteam hemma i lägenheten.

– Jag läste en hemsk notis om en mamma i Belgien som mördat sina barn för att hon var på randen till personlig konkurs. Hon stod inte ut med skammen att skicka sina barn till skolan utan nya fina skolväskor. Notisen drabbade mig hårt, både människoödet och vad det kan säga om vår tid, om skammen att bli fattig. Det här var samtidigt som krisen i Grekland också, där folk tog livet av sig i samband med konkurser, säger Jesper Klevenås, regissör och manusförfattare.

Vi sitter runt hans köksbord hemma i Dalen, i lägenheten där stora delar av den nya filmen Shop spelats in. Efter att ha läst notisen började Jesper Klevenås att prata med sina grannar, skådespelarparet Disa Östrand och Alexander Salzberger.

Ur filmen. Dalenbon Alexander Salzberger och Enskedebon Vanessa Knave i en scen inspelad i Dalen. Disa Östrand i bakgrunden. Foto: Shazi Özdemir

Inspelad i Triangelkyrkan

Tanken väcktes att tillsammans göra en film om shoppingmissbruk. Filmen handlar om en mamma, spelad av Disa Östrand, vars shoppingberoende får ödestigra konsekvenser för hennes familj.

Slutresultatet visas snart på Folkets bio, runt om i Sverige, och filmen kommer även att streamas på tv.

– Det har inte gjorts många filmer om shoppingmissbruk och medmissbruk, förutom något tokroligt som Sex and the city. Det här är en helt annan film, tung och allvarlig, säger Jesper Klevenås.

Förutom Jespers lägenhet är filmen inspelad på lite olika ställen i Dalen, i Triangelkyrkan i Enskede och i Sundsvallstrakten.

– Det var lite krävande att ha ett filmteam hemma i lägenheten. Jag hade ju inte gått med på det om det varit ett annat filmteam, säger Hend Aroal, Jesper Klevenås fru som också jobbar i filmbranschen.

– Men det var också välstädat ofta då, här hemma. Det krävdes ju, säger Jesper Klevenås.

Ett par. Disa Östrand och Alexander Salzberger är ett par både i verkligheten och i filmen. Foto: Sacharias Källdén

Par även på riktigt

Filmen Shop är hans långfilmsdebut. Jesper Klevenås har tidigare gjort flera kortfilmer och fick en Guldbagge för sitt jobb som filmfotograf i Roy Anderssons film Sånger från andra våningen.

Inspirerad av bland andra Roy Andersson valde Jesper Klevenås att spela in varje scen i obrutna tagningar, för att skapa en stark känsla av närvaro och autenticitet. Ofta togs samma tagning om flera gånger. Skådespelaren Alexander Salzberger uppskattade arbetssättet.

– Om en scen är fem minuter så tog den fem minuter att spela in. Det är utmanade att arbeta så och bygger på att skådespelarna levererar. Det tar också tid att göra om en hel scen flera gånger, men det är tillfredsställande att få tid till det. Jesper är också en noggrann regissör. Ibland är det brist på sådana, säger han.

Disa Östrand tyckte att det var givande att spela mot Alexander, då de är ett par även i verkligheten.

– Det är jättekul, vi har gjort flera projekt ihop. Eftersom vi känner varandra behöver vi inte hålla tillbaka något, vi kan ta en scen extra långt och vi kan ge varandra kritik på ett sätt som man inte kan med andra, säger hon.

Regissör Jesper Klevenås. Foto: Sacharias Källdén

Om Jesper Klevenås och Shop

Bor: i Dalen med fru och tre barn.

Aktuell med: Filmen Shop som har premiär på biograf Zita på Black friday den 26 november. Filmen visas även på biograf Aspen i Aspudden samma dag.

I filmen deltar Dalenborna Disa Östrand (Lyckoviken och 30 grader i februari) och Alexander Salzberger (spelar just nu i Måsen och Cabaret på Dramaten). Bland övriga skådespelare finns bland annat 15-åriga Enskedebon Vanessa Knave samt Sara Sommerfeld och Samuel Fröler. Filmfotograf är Dalenbon Shazi Özdemir.

Övrigt: Jesper Klevenås är regissör, filmfotograf, manusförfattare och filmproducent. Han fick en Guldbagge för sin medverkan som filmfotograf i filmen Sånger från andra våningen. Hans nästa film, som han börjat arbeta på, heter "The last 107 minutes in the life of Thomas Cane".

Visa merVisa mindre

Reserv. Ur filmen. Dalenbon Alexander Salzberger och Enskedebon Vanessa Knave i en scen inspelad i Dalen. Foto: Shazi Özdemir