Ny film skildrar naziattacken i Kärrtorp

"Naziattacken i Kärrtorp är en stor viktig historisk händelse i vår samtid". Det säger Patrik Öberg, en av männen bakom filmen "Antifascisterna". I helgen visas filmen på bio i Kärrtorp.

  • Publicerad 13:57, 14 mar 2017

I Kärrtorp ställdes allt på sin spets. Den militanta antifascismen visade sig där.

"Antifascisterna" dokumenterar den nutida militanta antifascistiska kampen. Naziattacken mot en fredlig demonstration i Kärrtorp 2013, spelar en stor roll i filmen.

Bland annat intervjuas Joel Bjurströmer Almgren, som dömdes för att ha knivhuggit en av de attackerande nazisterna.

Vi ställde fem snabba frågor till Patrik Öberg, som tillsammans med Emil Ramos har regisserat filmen.

1. Varför har ni gjort den här?

– Det är en viktig fråga. Och det finns inget riktigt välgjort i det här ämnet. Det som finns i Sverige är reportage i "Uppdrag granskning", och de fyller en annan funktion. De djupare porträtten existerar inte, så vi fyller ett tomrum i hela världen. Vi har jobbat med den i tre och ett halvt år.

2. Filmen tar avstamp i Grekland, Malmö och Kärrtorp. Varför valde ni det som hände i Kärrtorp?

– Det är en stor viktig historisk händelse i vår samtid, som kommer att bli ännu viktigare i framtiden, att landets mest våldsamma organiserade nazistorganisation attackerade medborgare. I Kärrtorp ställdes allt på sin spets. Den militanta antifascismen visade sig där, med de metoder som den använder och hur det fungerar i praktiken. Hur jag personligen ser på våldet? Det är hemskt att se så nära och något som alltid måste problematiseras. Men som en säger i filmen: "Vad ska man göra om man blir attackerad? Visst, man kan springa och de långsammaste blir kvar och får ta smällen. Eller så går man ihop och försvarar sig."

3. Vad kännetecknar den antifascistiska rörelsen 2017?

– Det är en rörelse med jämlikhetsideal och klassperspektiv. Den är väldigt radikal i sitt arbete mot ett jämlikt samhälle, och för att få bort fascismen.

Nazi-aktionerna ökar i hela Stockholm

4. Är ni som gjort filmen fristående från det ni beskriver?

– Jag är inte journalist, jag är filmskapare. Förhoppningsvis så är alla människor någon form av antifascister i den mening att man inte vill ha fascism, utan ett mer inkluderande, rättvist och jämlikt samhälle. Men vi är inte aktiva i någon gruppering.

5. Tror du att ni kommer att beskyllas för att bedriva propaganda?

– De frågorna kommer alltid. Speciellt i Sverige, där en beskrivning av en sådan här rörelse alltid måste komma med ett avståndstagande. Vi vill förstå hur de här människorna tänker, och låter olika personer med olika synpunkter problematisera våldet. Som Lisa Bjurwald, som är liberal. Vi försöker få förståelse för militansen så mycket som möjligt. Det är tillräckligt med avståndstagande.

"Antifascisterna" visas lördag den 18 mars på Biograf Reflexen i Kärrtorp, i samarbete med Teater Reflex, Linje 17 mot rasism och ABF. Efter filmen arrangerar Linje 17 mot rasism ett samtal.

Den nazistiska attacken i Kärrtorp 2013 tar stor plats i den nya dokumentären "Antifascisterna". Foto: Hampus Andersson