Peppade. Bahia, Soledad Aznar, Ana Bernardino, Rolf Backman, Sara Swanson och Samuel Girma är med och ordnar Queer Art Fest – den nya festivalen i Söderort. Foto: Sacharias Källdén

Ny festival i Söderort lyfter queerkulturen

I två år har StaDemonia tatueringsstudio haft sina dörrar öppna på Kungsholmen, för tatueringssugna och konstintresserade. Nu tar de steget vidare och anordnar en helgfestival. För paret Sara Swanson och Soledad Aznar vill göra mer än bara tatueringar – de vill skapa queera rum för stockholmarna.

  • Publicerad 12:37, 3 maj 2019

Vi behöver känna oss sedda, bekräftade och få se och uppleva vår egen kultur

Festivalen heter Queer Art Fest och kommer äga rum på Konsthall C i Hökarängen nästa helg, den 11-12 maj. Det är ett fullspäckat program med tatuerings- och konstmässa, konstutställning, panelsamtal, café, filmvisning och många uppträdanden.

– Som den enda queera tatueringsstudion i Stockholm har vi märkt hur mycket folk behöver sådana här rum, vilken törst det finns efter queerkultur. Så nu vill vi skapa en större mötesplats, säger Sara Swanson från StaDemonia tattoo, som tog initiativet till festivalen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Varför är det här viktigt?

– För att folk fortfarande behöver det. Vi behöver känna oss sedda, bekräftade och få se och uppleva vår egen kultur. Folk som inte är en del av den kulturen kanske tror att vi kommit ganska långt. Men vi behöver fortfarande ställen där vi inte behöver förklara oss och kan spegla oss i varandra. Det är jätteviktigt med queera rum i Stockholm, det finns inte så många, och nästan inga permanenta.

Nya tatueringsstudion ska vara ett safe space med bläck för alla

Sara Swanson vill ändå poängtera att mycket hänt på tatueringsscenen i stan de senaste åren.

– Det har blivit mycket bättre. Från att ha varit bara Hells Angels och rockgubbar till att nu de flesta tycker det är ganska pinsamt om det bara jobbar snubbar på ett ställe. Folk har behövt jobba på sin feminism för att fortsätta få kunder, men det är fortfarande väldigt cis- och heteronormativt tyvärr. För oss är queers det allra viktigaste, men vi finns här för andra också. Det är många heteros som inte heller uppskattar ställen som är supermacho.

Hoppas på fortsättning

Festivalen kommer vara gratis på dagen. Förutom konstutställningar och tatuering kommer det finnas ansiktsmålning och andra aktiviteter. Nätverket Transfest kommer ha ett kafé och anordna separat brunch för transpersoner och deras vänner. Det kommer också hållas två panelsamtal om HBTQ-personers politiska situation i Sverige och normkritisk konst. Sara Swanson är peppad och hoppas på ett fortsatt samarbete i framtiden.

– Drömmen är att det blir en återkommande festival. Vi vill lyfta tatuering som konstform och queerkultur i stort, hur varierat och brett det är. Vi vill få folk att känna sig trygga, mötas och stärkas. Vi vet hur mycket det här behövs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Soledad Aznar och Sara Swanson har StaDemonia tattoo och ligger bakom Queer Art Fest. Här framför Bahías konst som även kommer ställa ut på festivalen. Foto: Sacharias Källdén

Festivalen i siffror

10 konstnärer säljer sina verk

10 uppträdanden

6 tatuerare

4 utställningar

2 panelsamtal

+ DJs, livemålning, filmvisning och öppen scen

OBS! Bokar du tatuering innan får du gratis inträde till festivalen.

Visa merVisa mindre

Queer och Cis

Queer = Queer kan vara ett ord för att beskriva dig själv när det till exempel handlar om ditt kön eller din sexualitet som bryter mot heteronormen i samhället.

Cis = Att känna att det mesta som handlar om ens kön stämmer överens med vad andra förväntar sig brukar kallas att vara cisperson.