Ny elevmusikal uppmanar till revolution

Gymnasieelever belyser samhällsproblem genom att sätta upp en hel musikal på Maximteatern. Musikalen är en tolkning av Broadwaymusikalen American Idiot som i sin tur är en tolkning av punkbandet Green Day:s klassiska album.

  • Publicerad 09:23, 21 dec 2017

Abortförbud, missbruk och flyktingar. Det är några av ämnena som musikalen American Idiot behandlar. Musikalen spelas upp under januari och är det årliga projekt som Viktor Rydberg Gymnasiet genomför. 70 elever från samtliga tre gymnasium medverkar i produktionen som består av mer än bara framförandet.

Förutom ensemblen och orkester arbetar eleverna med bland annat smink, kostym och marknadsföring.

– Eleverna söker via en audition för att vara med i musikalen. Vi har jobbat med projektet under hela höstterminen och är nu inne i slutskedet. Dessa dagar är vi på skolan och repar från morgon till kväll, säger Clairy Zhao som jobbar med marknadsföringen av musikalen.

Alla bidrar till produktionen

I korridoren på Viktor Rydberg Jarlaplan dånar trummor och elgitarrer. Hela produktionen har flyttat ner och ockuperar tillfälligt skolans matsal där ett 20-tal elever övar in ett dansnummer framför den provisoriska scenen. I januari flyttar de hela produktionen in i Maximteaterns lokaler.

Även om vi är unga kan vi se när saker är på väg åt fel håll

– Musikalen väver in de samhällsproblem vi lever i idag. Även om vi är unga kan vi se när saker är på väg åt fel håll, då måste vi som precis ska ut i vuxenvärlden, såväl som alla andra, agera och sätta ner foten. Det förmedlar vi i musikalen och uppmanar till revolution, säger Maja Nilsson från Täby som är en av huvudrollsinnehavarna.

För 24:e gången genomför Viktor Rydberg Gymnasiet sin musikal och flera elever söker sig till skolan enbart för att få vara med i den.

– Går man estetprogrammet är musikalen en självklarhet men för mig som går en spetslinje är det inte lika självklart. Här på Jarlaplan sitter musikalen i väggarna, i Djursholm är det inte riktigt så även om vi är några stycken därifrån som är med, säger Liv Havander som har en framträdande roll.

Efter julledigheten börjar allvaret

Nu finslipas detaljerna inför jullovet och det är hela tiden som nya inslag kommer med i en låt. Elevernas egna kreativitet får ta stor plats och rollerna är anpassade för respektive personlighet.

– Jag är så sjukt nervös inför varje gång jag ska framföra mina nummer men det släpper efter litet tag. Man hinner inte tröttna på låtarna för det alltid något nytt spännande som ska in. säger Alva Fredriksson, en av huvudrollsinnehavarna.

Stora möjligheter för framtiden

Att få chansen att vara med i en stor produktion på gymnasiet ser de som en stor möjlighet för framtida studier och i sitt CV.

– Det är helt fantastiskt att denna möjligheten finns. Vi får det bästa av två världar, både erfarenhet av det musikaliska här och en mycket bra akademisk utbildning där vi får bra förutsättningar för att studera vidare, säger Liv Havander.

Fakta

Fakta om Viktor Rydbergs musikaler:

Sedan 1995 har elever och lärare på Viktor Rydbergs tre gymnasieskolor gått ihop för att tillsammans tolka en musikal. Från att ha framställt små amatöruppsättningar i en av skolornas aula har Viktor Rydbergs årliga musikaler växt till att bli bland de mest professionella och omtalade skoluppsättningarna i Sverige. I flera år har de spelats på välkända Maximteatern.

Föreställningar för American Idiot:

Fredag, 12 Januari 2018 kl. 19.00
Lördag, 13 Januari 2018 kl. 19.00
Söndag, 14 Januari 2018 kl. 16.00

Fredag, 19 Januari 2018 kl. 19.00
Lördag, 20 Januari 2018 kl. 19.00
Söndag, 21 Januari 2018 kl. 16.00

 

Visa merVisa mindre