Det blir fortsatt kamp om halltider på Kungsholmen de kommande åren. Här tränar Kungsholmen Basket i Konradsbergshallen på Kungsholmen. Fr.v. Fanny Chougui Eriksson, Adela Farelius, Filippa Kugelberg, Bianca Killander, Nora Grimsted och Ebba Stangvik.

Ny dubbelhall i Kristineberg försenad igen - klar tidigast 2020

Räkna med hallbrist på Kungsholmen i flera år till. Det ska bli en ny dubbelhall i Kristineberg slår staden nu fast. Men tidigast till 2020.

  • Publicerad 10:42, 9 apr 2015

Jag hoppas att tidsplanen ska hålla nu, men jag vågar inte slå fast det.

Kungsholmens föreningar skriker efter fler halltider. Enligt en färsk rapport till idrottsförvaltningen kring idrottsförutsättningarna är behovet av nya fullstora idrottshallar i innerstaden som störst på Kungsholmen, och delar av Östermalm och Vasastan. Stadens stora lösning har länge varit en ny dubbelhall vid Kristineberg.

Men planerna och turerna kring projektet varit många och krokiga. Den ursprungliga idén om en gigantisk multihall med ytor för även mindre idrotter skrotades på grund av den höga notan. Sedan dess har det pratats om alltifrån en hall med två fullstora planer till kanske en enklare ”singelhall”.

Ett tag fanns inte hallen med alls i idrottsförvaltningens budget, bara pengar för fortsatta utredningar kring utformning och storlek.

Ny dubbelhall - om fem år

Nu verkar staden ha bestämt sig. Det ska bli en ny dubbelhall med fullstora planer enligt idrottsförvaltningens långsiktiga budget. Men tidigast om fem år, 2020.

– Det är klart att ju förr vi kan komma till skott desto bättre. Behovet på Kungsholmen är stort och det flyttar in mer och mer folk. Vi hoppas att det kan gå snabbare men vi kan idag inte säga när detaljplanen kan vinna laga kraft, säger Hans Eriksson vid idrottsförvaltningen.

Liten läktarkapacitet

Samtidigt har innehållet för projektet återigen ändrats. Det ska det bli läktare i båda hallarna, något som tidigare togs bort, om än blygsamma. Mellan 200-300 personer kring varje plan räknar idrottsförvaltningen med. Och ett mindre kafé.

Idrottsförvaltningen vill också bygga ett garage under hallarna för att samla sina driftsfordon i området eftersom liknande utrymmen försvinner på både Stadshagens IP och Kristinebergs IP när de idrottsplatserna görs om.

– Vi ser en fördel med att kunna samla alla våra driftsfordon på samma ställe, en tänkbar placering kan då vara under den framtida hallen, säger Hans Eriksson.

"Mest nytta för pengarna"

Mer räcker inte dagens 160 miljoner till. I maj ska förhoppningsvis idrottsnämnden ta ett så kallat inriktningsbeslut för dubbelhallen. Dessutom hoppas staden samtidigt gå vidare med detaljplansarbetet.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) har tidigare varit kritisk när planerna bantades men är nöjd med att det nu ska bli en dubbelhall.

- Vi måste förhålla oss till det budgetutrymme vi har och göra det bästa av det. Kan vi få till en dubbelhall gör det mest nytta för pengarna, säger hon.

"Hoppas att tidsplanen håller"

Enligt henne är det ”angeläget” att hallen kommer på plats. Men hon kan inte lova att den står klar 2020.

- Det hänger ihop med det som planeras i det övriga området kring Kristineberg men jag hoppas att tidsplanen ska hålla nu, men jag vågar inte slå fast det. Vi ska så klart göra allt vi kan för att den ska hålla, säger Emilia Bjuggren.

Idrottsplanerna för Kungsholmen

Fredhällsparken

Vad: Ny 11-manna konstgräsplan och en toalett. Ersättning för den plan som försvinner på Stadshagens IP.

Kostnad: 24 miljoner.

Klart: 2017.

Kristinebergs IP

Vad: Kristinebergs IP ska rustas, bland annat läktare, löparbanor och fotbollsplanen. Delar av området för maskinerna idag görs om till park.

Kostnad: 29 miljoner

Klart: 2018

Kristinebergshöjden

Vad: Ny dubbelidrottshall med fullstora planer och viss läktarkapacitet samt garage för driftsfordon under anläggningen.

Kostnad: 160 miljoner

Klart: 2020

Stadshagens IP

Vad: Idrottsplatsen byggs om då en 11-mannaplan försvinner och bland annat bostäder ska byggas på platsen. En 11-manna, och en 7-manna konstgräsplan med förråd, klubbutrymmen och omklädningsrum beräknas få plats.

Kostnad: 103 miljoner

Klart: 2020

Visa merVisa mindre