Efter flera förslag, överklaganden och upphävda bygglov kan striden om en påbyggnad på det Björn Hedvall-ritade funkishuset från 30-talet på Levertinsgatan nu närma sig sitt slut.

Sedan länsstyrelsen upphävt det senaste bygglovet överklagade bostadsrättsföreningen Kristinebergs strand tillsammans med byggherren GGB Properties till Mark- och miljödomstolen.

https://www.mitti.se/nyheter/bygglovet-for-omstridda-taklagenheter-upphavs-igen/reptic!JHE2s8Zb4o@wRGDLKzTnA/

De ger nu brf:en och byggherren rätt och ger tillbaka bygglovet.

Enligt domstolen har överklagandena från närboende bland annat handlat om att förslaget innebär en förvanskning av byggnaden och området i stort.

Men förslaget tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och kulturhistoriska värden, enligt domstolen som skriver att byggnadens främsta kännetecken, det krenelerade taket, bevaras.

”Byggnadens avslut förändras dock på det sättet att den översta våningen får indragna terrasser. Denna form av indragna terrasser är dock inte främmande för 1930-talets funktionalistiska arkitektur” står det i domen där de även skriver att färg, form och utformning knyter an till den ursprungliga byggnaden.

Domstolen skriver vidare att de ”bedömer att en försämrad utsikt och eventuell insyn inte utgör en betydande olägenhet” för att stoppa den byggrätt som detaljplanen medger.

Domen kan överklagas senast 20 maj till Mark- och miljööverdomstolen men där krävs prövningstillstånd.

"Domen ligger i linje med hur vi tänkte den här gången med ett förslag på gestaltning som på ett tydligare sätt anpassats till byggnadens och områdets kulturvärden, till synpunkter från grannars tidigare överklaganden samt till Mark- och miljödomstolens tidigare domskäl" skriver GGB Properteis representant Per Burewall i ett mailsvar men vill inte kommentera när byggstart planeras om bygglovet vinner laga kraft.