Ny diplomatskola tvingar bort elever

Ett 70-tal elever på Frans Schartaus gymnasium tvingas nästa år lämna Södermalm. Då tar diplomatskolan IB school south över deras lokaler. – Vi är väldigt upprörda, säger elevskyddsombudet Oscar Rydström.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Förra veckan fick eleverna som går på hotell- och turismprogrammet på Frans Schartaus gymnasium vid Skanstull reda på att de nästa läsår antagligen inte kommer att få gå kvar i skolan utan måste flytta ut till Globen.

Beskedet har väckt starka reaktioner

– Det känns som att de tar bort skiten och tar hit eliten, som att vi är mindre värda. De kunde lika gärna ha valt att ta bort samhällsprogrammet, säger Erik Gustafsson som går första året på hotell- och turismprogrammet.

Oscar Rydström tror att många har valt skolan just för att de vill gå i en innerstadskola. Många är också oroliga för sina möjligheter att söka till högskolan.

– Här läser vi ämnen så att vi får behörighet till universitetet men det gör de inte på Globen. Det måste finnas andra lokaler i Stockholm än just vår skola, säger Erik Gustafsson.

Bakgrunden till flytten är enligt Liz Berg, gymnasiechef för Frans Schartau, Kärrtorps gymnasium och IB school south, att näringslivet och högskolorna legat på politikerna för att få en internationell grundskola i Stockholm för att lättare kunna rekrytera personal från andra länder.

IB school south har redan i dag gymnasieverksamhet på Frans Schartaus gymnasium för diplomatbarn, och andra barn vars föräldrar är knutna till stora företag och därför flyttar runt i världen. Att Stockholms stad nu väljer att kasta ut hotell- och turismeleverna och lägga även grundskolan där har flera orsaker.

– Det är redan nu brist på grundskolor över hela staden. Samtidigt vet man att antalet gymnasieelever går ner och eftersom man gärna vill lägga IB:s grundskola ihop med skolans gymnasium så har man valt Frans Schartau, säger Liz Berg.

Varför kan inte de elever som valt skolan nu få gå klart sin utbildning innan de måste flytta?

– Att vänta med IB-skolan är inget alternativ. Vi försöker göra det bästa från en ganska besvärlig situation. Det här är det som drabbar eleverna minst.

Att man valt att flytta hotell- och turismprogrammet beror på att det finns ett likartat program på Stockholms hotell- och restaurangskola vid Globen.

– Det ligger nära och har samma program så det finns mycket samordningsvinster. Och när de väl är på plats tror vi att det är ett bra alternativ att läsa med andra elever som läser samma sak.

Beslutet om flytten fattas i utbildningsnämnden den 15 de­cember.