Det varma vädret i juni har gjort Haninges badplatser populära.

Och ibland blir det trångt.

Nu har Haninge kommun släppt en helt ny digital trängselkarta för badsugna.

Välj bad vid frukostbordet

Med röda, gula och gröna färger visar kartan hur trångt det är på elva av kommunens mest populära bad.

Haningeborna kan redan vid frukostbordet välja lämpligast badplats. Tjänsten nås via kommunens hemsida.

– Vi anpassar inställningarna efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer om avstånd på badplatserna. Just nu trimmar vi in utrustningen, säger Haninge kommuns säkerhetsstrateg Bo Jensen.

Kan användas sommaren ut

Trängseln beräknas genom wifi-signalerna från badgästernas mobiltelefoner. Datan anonymiseras direkt. Tjänsten kommer till att börja med kunna användas fram till sista augusti.

Trängseln var även innan pandemin ett problem på Haninges badplatser. Både kommunen och brandkåren har i flera år reagerat starkt på alla de badgäster som blockerat infarten till Gårdens bad i Vendelsö med sina bilar. Något som äventyrat eventuella räddningsinsatser.

– Min erfarenhet från min tid inom räddningstjänsten är tyvärr att folk ofta parkerar mitt på infartsvägarna. Men i sommar kan vi ta hjälp av polisens kontroller vid baden, säger Bo Jensen.

Skulle fler p-platser vid baden minska igenproppade infarter?

– Det skulle bidra till en trängsel vi inte vill ha, skulle jag säga. Men i ett läge utan pandemi, absolut, då skulle fler p-platser vara önskvärt. Jag förstår såklart alla som vill komma fram till baden.

Enligt Mikael Nygren, operativ chef vid Södertörns brandförsvar, har framkomligheten för brandkåren inte varit något alarmerande problem i år.

– Sannolikt har det varit väldigt trångt vid baden. Men vi har försökt informera med kampanjer inför sommaren att folk inte ska ställa sig i vägen med bilarna, säger han.