Joakim Fransson, ny chefredaktör för Lokaltidningen Mitt i och Direktpress. Foto: Christian Lärk

Ny chefredaktör när Mitt i går samman med Direktpress

Lokaltidningen Mitt i och Direktpress går samman och ska bli en tidning. Chefredaktör blir Joakim Fransson. – Jag tycker att lokaljournalistik är det finaste man kan hålla på med, säger han.

  • Publicerad 11:58, 4 jul 2020

Dagen före midsommar blev det klart att Direktpress köpt Mitt i, och att en sammanslagning av de båda tidningarna är att vänta.

Mitt i:s chefredaktör Claes de Faire lämnade i och med uppköpet och ny chefredaktör är Joakim Fransson, 54.

Har har varit chefredaktör för Direktpress tidningar i Stockholm sedan i december, och för Direktpresstidningarna i Göteborg och Enköping i fyra år.

Dessförinnan har han lång erfarenhet från bland annat TV4, Aftonbladet och Arbetet.

Vad händer med Mitt i nu?

– Konkurrensen mellan Mitt i och Direktpress har varit bra journalistiskt, inget snack om det. Men det har inte varit bra för intäkterna, så därför tvingas vi nu gå ihop. Man kan säga att sammanslagningen tryggar din lokala tidning långsiktigt var du än bor i Stockholm. Du kommer fortfarande att få en lokal tidning, men exakt hur den kommer se ut eller vad den ska heta vet vi inte än, säger han.

Både tidning och sajt

Han tror att en sammanslagning kan bli gynnsam för innehållet i tidningen och att sajten fortsatt ska vara bra på snabba nyheter.

– Även om båda tidningarna är lokaltidningar så har Mitt i lite kvällstidningskänsla över sig och Direktpress lite mer morgontidning. Tanken är att få ihop en bra mix av det, och vi har alla möjligheter att bli en komplett tidning på ett sätt som de inte varit var och en för sig. Det ska vara en go’ halvtimme-timme varje vecka när tidningen kommer, säger han.

Fakta

Samlar på badankor

Vem är du? Jag heter Joakim Fransson och är en 54-årig göteborgare som har jobbat många år i Stockholm. Jag bor med min fru och två heliga birmor i Lunden i Göteborg. Katterna och vårt barnbarn är de stora glädjeämnena nu när våra två vuxna barn har flyttat ut.

Vad har du för intressen? Tatueringar, men det intresset kan jag kan odla mindre och mindre för jag inte så mycket plats kvar att fylla. Annars att gå på konserter och musik, framför allt Green Day. När de är ute på turné så kan man säga att jag och min fru också turnerar. Jag tycker också om att vara på min odlingslott.

Säg något otippat om dig själv! Jag samlar på badankor. Det började med att barnen skulle köpa något enkelt i julklapp, och då föreslog jag en badanka. Sedan har det blivit en grej och nu har jag ett 100-tal, och favoriten är Gene Simmons.

Vad är ditt drömlöp?  ”Alla byggen i Stockholm blev klara tidigare än väntat” och ”Inget trafikkaos – fred mellan cyklister och bilister”.

Visa merVisa mindre

Hur kommer läsarna märka att det är du som har tagit över?

– Min filosofi är att det är reportrarna som är stjärnorna, det är dem läsarna ska ha förtroende och berätta saker för. De ska inte bara se sin reporter ute på torget när det har hänt något eländigt. Utarmningen av bevakningen i många kommuner runt om i landet är ett stort demokratiproblem, så det är jätteviktigt att vi bryr oss om frågor som riksmedia inte bryr sig om, att vi är med i människors vardag, säger han och fortsätter:

– I den värld vi lever i nu vaknar man upp på morgonen och får veta allt som Donald Trump har gjort under natten, men det ingen som rapporterar om varför man har grävt upp på säg Liljeholmstorget – förutom vi, säger han.

Han nämner också vikten av att lyfta lokala krafter.

– Vi ska också vara ett fönster för verksamheter som inte annars syns i media. Det är viktigt att vi fortsätter uppmärksamma de som inte är med på stora hjältegalor, men som lägger ner stort arbete i det tysta och som bidrar till ett bra grannskap, säger han.