Ny brygga. Den nya sittbryggan ska byggas i höst. Flytbryggan finns inte med på den här visionsskissen. Foto: Stockholms stad

Ny brygga vid Tegelbacken ska locka folk till kajen

En ny brygga ska byggas längs med Klara Mälarstrand i höst. Och till nästa vår planeras även en flytbrygga som sträcker sig ut i vattnet.

  • Publicerad 10:49, 29 jul 2022

I dag används kajen nedanför Tegelbacken som cykel- och promenadstråk. Kajen är populär men det finns begränsat med sittplatser där. Nu planeras en cirka 60 meter lång konsolbrygga som ska vara på plats i höst. Till våren blir det även en flytbrygga.

Bryggorna finansieras med hjälp av "Stockholm vid vattnet"-potten som beslutades i årets budget, därifrån kan stadsdelar och nämnder söka pengar för att stärka stadens vattennära lägen.

Notan för det här projektet beräknas landa på 4,5 miljoner kronor.

– I dag är inte Tegelbacken så jätteroligt, det är svårt att vara där. Det är fint vid vattnet men man kommer inte riktigt åt det, därför vill vi ha den här bryggan, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Flytbryggan kommer att ligga i anslutning till den nya bryggan och sticka ut som en plattform.

Kommer man att kunna bada där?

– Det är inte tanken. Vattnet är strömt. Snarare kan man sitta där och lapa sol på bryggorna, säger Helldén, och fortsätter:

– Vi vill ha enkla lösningar. Det här är en perfekt plats, men skulle det visa sig att det fungerar dåligt på något sätt, vilket jag inte tror, så får vi hitta en annan. Kajer ska vara befolkade.