Bygget av den nya brandstationen i Fjärdhundra har just inletts. Den gamla, med anor från 50-talet, håller inte måttet.

– Framförallt är det byggnadstekniskt och i arbetsmiljön som den gamla stationen brister. Vi hoppas den nya stationen ska göra att vi fortsatt ska vara en attraktiv arbetsgivare, så vi kan fortsätta rekrytera fler medarbetare, säger Henrik Hedin, kårchef på brandstationen i Fjärdhundra.

Den nya stationen, som alltså kommer att ersätta den gamla, är också placerad närmare väg 55, alldeles i närheten av Fjärdhundrabadet.

Stationen har plats för 20 brandmän, tre lastbilar och en räddningsbil. Stationen är även anpassad för att både manliga och kvinnliga brandmän ska kunna arbeta där.

– Det blir bland annat ett gemensamt stort omklädningsrum och sedan blir det duschbås som man kan låsa, säger Henrik Hedin.

Fjärdhundra är den tredje kransorten i kommunen som får en ny brandstation. Sedan tidigare har stationerna i Örsundsbro och Veckholm ersatts med liknande stationer som den som nu byggs i Fjärdhundra.

– Det känns jättebra. Vi har redan ersatt två stationer. Känns bra att vi nu är igång även i Fjärdhundra, säger Rikard Westlöf, projektchef, Enköpings kommun.

I april 2022 beräknas den nya stationen stå färdig. Markarbetena inleddes förra torsdagen. Men det kommer att dröja fram till i maj innan själva tomten där stationen ska stå är redo att bebyggas.

– Nu är det blockrensning och utjämning av tomten som är huvudfokus. Det är en ren skogstomt, så vi kommer först att göra iordning marken så det går att arbeta på den ordentligt när huset ska byggas, säger Ingvill Kung, projektledare på Sweco, som bygger den nya stationen på uppdrag av Enköpings kommun.