Foto: Fredrik Gustafsson

Ny brandstation på väg i Fjärdhundra

Veckholm och Örsundsbro har redan fått en varsin. Nu är det Fjärdhundras tur. En helt ny deltidsbrandstation byggs just nu i närheten av Fjärdhundrabadet. Och den är efterlängtad.

  • Publicerad 12:27, 24 mar 2021

Nu är det blockrensning och utjämning av tomten som är huvudfokus.

Bygget av den nya brandstationen i Fjärdhundra har just inletts. Den gamla, med anor från 50-talet, håller inte måttet.

– Framförallt är det byggnadstekniskt och i arbetsmiljön som den gamla stationen brister. Vi hoppas den nya stationen ska göra att vi fortsatt ska vara en attraktiv arbetsgivare, så vi kan fortsätta rekrytera fler medarbetare, säger Henrik Hedin, kårchef på brandstationen i Fjärdhundra.

Den nya stationen, som alltså kommer att ersätta den gamla, är också placerad närmare väg 55, alldeles i närheten av Fjärdhundrabadet.

Stationen har plats för 20 brandmän, tre lastbilar och en räddningsbil. Stationen är även anpassad för att både manliga och kvinnliga brandmän ska kunna arbeta där.

– Det blir bland annat ett gemensamt stort omklädningsrum och sedan blir det duschbås som man kan låsa, säger Henrik Hedin.

Fjärdhundra är den tredje kransorten i kommunen som får en ny brandstation. Sedan tidigare har stationerna i Örsundsbro och Veckholm ersatts med liknande stationer som den som nu byggs i Fjärdhundra.

– Det känns jättebra. Vi har redan ersatt två stationer. Känns bra att vi nu är igång även i Fjärdhundra, säger Rikard Westlöf, projektchef, Enköpings kommun.

I april 2022 beräknas den nya stationen stå färdig. Markarbetena inleddes förra torsdagen. Men det kommer att dröja fram till i maj innan själva tomten där stationen ska stå är redo att bebyggas.

– Nu är det blockrensning och utjämning av tomten som är huvudfokus. Det är en ren skogstomt, så vi kommer först att göra iordning marken så det går att arbeta på den ordentligt när huset ska byggas, säger Ingvill Kung, projektledare på Sweco, som bygger den nya stationen på uppdrag av Enköpings kommun.

Ny brandstation

Bygget planeras att vara klart för invigning våren 2022. Det är LBF Bygg & Installationer AB som kommer vara entreprenör. Kostnaden för den nya stationen beräknas att bli 25 miljoner kronor. Fjärdhundra brandstation är en av tre deltidsbrandstationer i Enköpings kommun. Stationerna i Örsundsbro och Veckholm har redan ersatts med liknande stationer.

Blomtjuvar bröt sig in i kassabod

Nyheter Blomsterstöld i Myranområdet och några rattfyllor. Här är helgens blåljusrapport.måndag 19/4 12:10

Byggstart för Enköpings nya stadsdel

Nyheter Bygger. 190 bostäder på gång i ny stadsdel Nu inleds bygget av Enköpings nya stadsdel Lillsidan intill Doktor Westerlunds gata. Först ut blir 189 hyresrätter och en helt ny Ica-butik, men planerna för området är större än så.måndag 19/4 10:02