NÖJDA. Morgan Segerberg och Anna-Maria Danielsson Poulain från hyresgästföreningen. Foto: Kristiina Kettunen

Ny boulebana klar i Hässelby gård

Det är dåligt med boulebanor i Hässelby gård. Men nu har en ny anlagts. "Vi vill stärka sammanhållningen i området", säger Hässelbybon Morgan Segerberg.

  • Publicerad 13:50, 14 maj 2021

Sugen på ett parti boule i vårsolen?

Tidigare har man fått leta efter platser att spela på i Hässelby gård, men nu har en ny bana anlagts av bostadsbolaget Stockholmshem på Kvarnhagsgatan 32.

"Ska stärka sammanhållningen"

Boulebanan har Stockholmshem anlagt på hyresgästernas initiativ, men vem som helst får spela. Spelsugna kan låna klot av hyresgästföreningen.

– Vi ville ha något som nästan alla kan spela och som knyter ihop folk i området. Pandemin blev ytterligare ett argument för en uteaktivitet, säger hyresgästen Morgan Segerberg.

Öppnad. Nya boulebanan ligger på Kvarnhagsgatan 32 i Hässelby gård. Foto: Abdoll-Hossein Athari

Foto: Abdoll-Hossein Athari

Banan kostade Stockholmshem runt 70 000 kronor att bygga.

Två miljoner till projekten

Varje år finns cirka två miljoner kronor i pottmedel att söka för hyresgästföreningarna som är kopplade till Stockholmshem och som önskar något mer i sina hemkvarter. Hyresgästerna har tidigare fått igenom bland annat ett växthus i Hässelby strand och pallkragar.

– Uteplatser med bänkar och grillar, belysning, upprustning av lokaler eller träningsmaskiner är annat som gått igenom, säger Abdoll-Hossein Athari på Stockholmshem.

Så spelar du boule

Boule är det franska ordet för klot och sporten kommer mycket riktigt från Frankrike.

Boule går ut på att man kastar stålkulor mot en liten träkula, "lillen", och den som kommer närmast får flest poäng. Oftast spelar man på hårt grusunderlag.

Laget som vinner lotten ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter. Från den kastar man ut "lillen" mellan 6 och 10 meter (gäller vuxna spelare).

Kloten har en tillåten diameter på 70,5 mm-80 mm och en tillåten vikt på mellan 650-800 gram.

Källa: Svenska bouleförbundet

Visa merVisa mindre