Ny bok visar 100 år av Bromma – med klassiska pärlor

Som förr men ändå inte. Nya boken om Bromma tar dig tillbaka till en tid då besökare trängdes på Solviksbadet och föregångaren till Tranebergsbron höll på att sjunka till botten. – Man reagerar verkligen på skillnaden, säger Peter Källviks, författare.

  • Publicerad 11:49, 4 maj 2020

Efter en fotbollsmatch på Tranebergs IP gick så många åskådare över flottbron att den nästan sjönk och fansen stod med vatten upp till midjan. Efter det byggdes Tranebergsrbron som har varit ett av Brommas kännetecken sedan 1934.

Pontonbron, som ersatte flottbron, tidigt 1900-tal. 1934 invigdes Tranebersgbron, som står kvar än idag. Foto: Okänd, Bromma hembygdsförening.

Så inleds boken om Brommas nu-och dåtid, där läsaren får följa med tillbaka mer än ett sekel i tiden.

– Man reagerar verkligen på vilken skillnad det är. Och det är det jag är ute efter, säger Peter Källviks som har gjort fotoboken tillsammans med Carina Söderberg.

Stolta Brommabor

Peter Källviks.

I sex månader har duon grävt efter bilder, bland annat med hjälp av Bromma hembygdsförening och fotat nya för att kunna jämföra med hur det såg ut förr.

Vykort över livsmedelsbutiken Metro på Brommaplan. Idag finns Ica i samma lokaler. Foto: Okänd, Bromma hembygdsförening.

Brommaborna har varit mer än hjälpsamma, säger Peter Källviks.

– Jag tror att man är intresserad av att veta sin hembygds historia, speciellt när vi bor i en miljö som är så föränderlig. Men det jag upptäckte var att Brommabor är oerhört stolta över sin hembygd och gärna berättar, på ett sätt som jag inte var beredd på.

Fattig landsbygd för 100 år sedan

Så här såg det ut i Norra Ängby på 1930-talet. Foto: Okänd, Bromma hembygdsförening.

Hela Bromma, från Alvik till Blackeberg, via Smedsslätten, Ålsten, Höglandet och Nockeby, är med i boken. Men den fokuserar mest på hur trädgårdsstaden växte fram i och med att Stockholm köpte mark för att undvika trångboddheten i city. Resultatet är känt i hela landet.

– För 100 år sedan var Bromma fattig landsbygd. Nu är Bromma, för mig, definitionen på trädgårdsstaden, säger Peter Källviks.

Norra Ängby idag. Foto: Wikimedia commons.

I den nästan 200 sidor tjocka boken finns även bilder från det populära Solviksbadet, och butiken Metro vid Brommaplan. En av de mest intressanta platserna är dock Alvik, tycker Peter Källviks. 

Idag är området en samlingsplats för resenärer med ett levande torg och tennishall. Men i början av 1900-talet fanns här enbart nydragen spårräls mitt ute i en ödemark.

– Hela Bromma har en intressant historia men det har varit roligast att skriva om Alvik, säger han. 

Solviksbadet 1931. Foto: Okänd, Bromma hembygdsförening.

Peter Källviks tror och hoppas att boken ska locka till läsning och utmana Brommaborna till att testa hur väl de känner sin stadsdel. 

– Med boken kan man stå på platsen idag, titta på den gamla bilen och känna historiens vingslag, säger han.

”NUDÅ! Bromma” finns att köpa på nätet och i Äppelvikens bokhandel.