Att Liselotte Roll skulle bli naturintresserad var inte givet. Hon växte upp i lägenhet söder om stan och hade begränsad kontakt med växter och djur.

Men så blev det. Sedan många år bor hon i villa i Åkersberga och efter en rad deckare och thrillers har hon börjat skriva om naturen.

Flodhäst i rymden

Hennes förra bok handlade om insekter och pollinatörer, som är viktiga för livet ovan jord. Med ”Jord” har hon bokstavligen tagit sig under ytan.

– Det finns en hel värld i jorden som vi inte känner till. Som björndjuret, det minsta djur som finns. Det ser ut som en liten tjock flodhäst med sugsnabel och är det enda djur som kan överleva i rymden.

Hotad matjord

Vi får lära oss om hur viktigt det är att planetens tunna och krympande matjordslager mår bra. Utan det överlever vi inte. Utan det inga växter och ingen mat till människor och djur.

Vi får också handfasta tips på vad man som odlare kan göra för att förbättra jorden.

Satsa på mull

Som att höja mullhalten med kompost, bokashi eller täckodling.

– Då får man en jord som håller vatten, näring och syre bättre.

Organiskt material, som kompost eller bokashi, ger mat till mikrolivet, de osynliga varelser som finns i jorden och hjälper växterna att ta upp näring.

Stör inte småkrypen

Dit hör alger, svampar, bakterier och små kryp som kallas nematoder.

– Nästan alla av dessa gynnas av att man gräver så lite som möjligt i jorden. För de här små liven gillar inte att hamna i lager där syrenivåerna är annorlunda. Därför är täckodling så bra.

Täck jorden

När man täckodlar ser man helt enkelt till att lägga gräsklipp, halm eller ogräsrens på jorden. Maskar och andra små kryp kommer att dra ner det under ytan och bryta ner det. Jorden blir mer näringsrik och får bättre struktur.

Andra fördelar är att man slipper både rensa och vattna så mycket. När jorden är täckt är det svårare för fröogräs att etablera sig och fukten ångar inte bort så lätt under soliga dagar. Dessutom minskar man kväveläckaget när man gödslat.

Vilken sorts odlare är du själv?

– Jag är inte så mycket för raka rader i trädgården. Det får gärna se lite torpaktigt och vilt ut. Jag vill låta det som trivs få vara. Jobba med naturen och inte mot.

Vad trivs i din trädgård?

– På framsidan ska jag prova dahlior i år. Tidigare har jag struntat i det för jag tänkt att det är så jobbigt att gräva upp knölarna. Men nu ska jag gå loss på riktigt. Annars är det grönsaker som kål, lök och rotsaker. Det är kul att experimentera med gamla kultursorter. Eller med roliga kryddor som libbsticka. Den har funnits i buljong länge men är lite oupptäckt fast den har så stor smakpotential.