Nu är den på plats. Enköpings nya biblioteksbuss. Eller "bokpalats" som den hädanefter kommer att kallas. För det är vad konstnären Saadia Hussain, som gjort den konstnärliga utformningen av bussen, döpt den till.

Inspirationen har hon fått från förskolebarn och pakistansk lastbilskonst.

– I december åkte jag ut till två förskolor här i Enköping och pratade med barnen om vad de tycker om biblioteksbussen och vad den betyder för dem, berättar konstnären.

Barnen fick också i uppdrag av Saadia att rita teckningar av hur de ville att bussen skulle kunna se ut.

– Det var mycket färg och form, säger hon.

Det passade Saadia perfekt.

– När jag och barnen pratade om färg, då var vi bästisar. Jag gillar färg. Starka färger. Jag har också hittat inspiration i lastbilskonst från Pakistan. Den är verkligen maxad.

Egentligen hade inte Saadia tid till ännu ett konstprojektet. Men när hon fick erbjudandet om att få göra om en biblioteksbuss till ett rullande konstverk kunde hon inte tacka nej.

– Jag skapade mig tid till det här för att det verkade så kul, säger Saadia Hussain som förra torsdagen, tillsammans med barnen från Utforskarens förskola Björkbacken, fick se sin skapelse för första gången.

Härnevi förskola, vars barn också bidrog med idéer på hur den nya bussen kunde se ut, får sitt första besök av bibliotekspalatset i början av maj.

Även om förskolebarnen varit en stor inspirationskälla för konstnären så är det ingen barnboksbuss som nu rullar på vägarna runt om i kommunen.

– Det är en biblioteksbuss – för alla.

För det är långt ifrån bara barn som kommer att besöka det nya bokpalatset.

Biblioteksbussen har ett flertal olika rutter med stopp både i stadskärnan och ute på landsbygden. Totalt handlar det om 74 stopp.

– Med bussen når vi både dem små, men också de äldre. Vi besöker förskolor, omvårdnadsboenden och elevhem. Och alla fasta hållplatser där vi når hela kommunen, säger Helena Gille, tillförordnad bibliotekschef.

Totalt besöker cirka 4 500 Enköpingsbor biblioteksbussen varje år och dessa lånar ungefär 35 000 medier på bussen. Det kan bli fler.

Den nya bussen är längre än sin föregångare. Det möjliggör plats för ännu fler böcker än tidigare.