Måns Jonasson är aktuell med en barnbok om framtiden. De färgglada och lekfulla illustrationerna är gjorda av Emily Ryan.

Ny barnbok ska dämpa ungas framtidsångest

Efter att ha märkt av en ökad oro hos barn i hans närhet vill Enskedebon Måns Jonasson ge ett annat perspektiv på framtiden.

  • Publicerad 16:37, 26 aug 2019

Måns Jonasson, även känd som Skövlarsyntharen, är aktuell igen. Efter låtarna som uppmanade till att bebygga Söderort och "asfaltera hela Hammarbyskogen", har Enskedebon gett ut ett par böcker om programmering som riktar sig till barn.

Nu är det dags för ett nytt tema. Framtidsboken som riktar sig till barn mellan 6-12 år tar avstamp i nutid men hoppar fram till 2070 och undersöker hur livet kan komma att se ut då.

YIMBY-musiker: "Asfaltera hela skogen!"

– Jag har märkt att många barn går runt och bär på framtidsångest. Många menar att det inte kommer finnas en framtid, att jorden kommer gå under. När jag var liten sa man samma sak, men sen blev det ju en framtid trots allt, säger författaren Måns Jonasson.

Med boken vill han ingjuta hopp hos barn och få dem att fundera över sin framtid och hur vi kan göra den bättre.

– Jag gillar inte tanken att små barn har ångest över framtiden. Vuxna ska absolut vara oroliga över vad de ställt till med, men jag tror att hoppet behövs för att man ska orka förändra. När vi människor bestämmer oss för att göra världen bättre så blir det oftast det, säger Måns Jonasson.

Skövlarsyntharen fixar fest i Sjöstan

Om det blir några fler böcker på samma tema är inte bestämt än.

– Om 20 år kanske jag skriver en ny framtidsbok, men det måste hinna gå lite tid först.