Debutanter. Björn Andersson och Ulf Hilonen har skrivit boken om Olle Korv. Foto: Mimmi Hilonen

Ny barnbok delas ut till förskolor

Vännerna Björn Andersson och Ulf Hilonen har skrivit barnboken om Olle Korv tillsammans. Tack vare en sponsor så har boken tryckts upp och distribueras nu gratis till samtliga förskolor i Upplands-Bro.

  • Publicerad 10:46, 3 feb 2021

– Olle korv är en busig liten grabb som har flera vänner: Ulla Citron, Lisa Strut, Tex mex, Janne Jordgubb och Pär Päron, berättar Ulf Hilonen och låter entusiastisk.

Idéen att skapa en barnbok var från början Björn Anderssons. Ulf Hilonen minns mycket väl då denna yttrades för första gången. Det var den 28 november 2018 under en middag. Ulf var inte sen att nappa på idéen då pensionärslivet bjuder mycket frihet.

– Det här är den första boken i en serie, det vi tänkte för två år sedan var att vi ville att det här ska bli triologi.

Den första boken, ”Skolmys”, utgår från idéen att läsupplevelsen ska vara interaktiv.

– Boken går ut på att karaktärerna ska ha fredagsmys. Och när man har fredagsmys ska man ta med sig ljudgodis. Tanken är att läsaren, alltså barnet, ska involveras och berätta vad han eller hon ser.

Vill nå alla förskolor

Nyligen så skickade Ulf och Björn ut två exemplar av boken till samtliga förskolor i Upplands-Bro, både kommunala och privata. Det här blev möjligt genom att den lokala företagaren Birgitta Dickson valde att sponsra projektet via sitt företag Kintore kompetens. Målet är att kunna nå ut med barnboken till alla förskolor i Sverige, för detta söker duon sponsorer.

– Barn måste börja läsa mer än vad de gör idag. Föräldrar måste bli mer aktiva i att läsa för sina barn, säger Ulf Hilonen.

Vill du läsa boken med ditt barn?

Boken finns sedan nyligen att låna både på biblioteket i Bro och i Kungsängen. Ulf Hilonen berättar att båda biblioteken har fått tre exemplar vardera.

Du som vill ha mer information om bokprojektet kan fördjupa dig på ollekorv.se, där är det även möjligt att beställa boken.

Helgens blåljus: Osämja på gymmet ledde till bråk utanför

Två unga män blev osams om redskapen på ett gym i Bålsta. Tjafsandet på gymmet ledde till ett senare slagsmål utanför. Den ene har nu anmält den andre för misshandel.måndag 1/3 12:31

8000 luncher har hämtats ut av hungriga gymnasieelever

Så går matsatsningen i Upplands-Bro. Kommunens satsning på restaurangnäringen och sina distansstuderande gymnasieelever har pågått sedan 18 januari. Mitt i har begärt ut siffror som visar hur lunchsatsningen fortskrider.måndag 1/3 12:24