Muslimska Donia, 17, är en av karaktärerna i spelet. Hon möter fördomar om XXXXX Foto: Teskedsorden

Ny app ska få fler att uppleva rasism

Du får hatkommentarer i sociala medier och tvingas bemöta fördomar på grund av din hudfärg. I spelet Reality check får spelaren uppleva rasism på nära håll. Under måndagen var det släppfest på Mångkulturellt centrum i Fittja.

  • Publicerad 17:54, 20 feb 2018

I Reality check kan spelaren gå in i två karaktärer: afrosvenske Malcolm, 14, eller muslimska Donia, 17. Under fem dagar lever man deras liv i sociala medier, i skolan och på fritiden och hamnar i situationer där man utsätts för diskriminering och rasism.

– Du får följa en karaktär som blir utsatt för vardagsrasism, ställs inför moraliska dilemman och får välja mellan alternativ för hur du vill agera i situationerna, säger Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare på Teskedsorden.

Bygger på ungas berättelser

Spelet har tagits fram Teskedsorden, Mångkulturellt centrum och Anna Lindhs Foundation och bygger på intervjuer med hundratals ungdomar i Botkyrka, Stockholm, Göteborg och Motala och deras erfarenheter av rasism.

Det går också att skapa en karaktär, som kan vara en etnisk svensk, vithyad person. Då får man bevittna rasism och ta ställning till hur man ska agera.

– Man kan inte svara rätt eller fel, men spelet utvecklas på de beslut man tar. Och under spelets gång har vi inslag av lärdomar. Varje speldag avslutas med att vi tar upp en del av Sveriges rasistiska historia och man får pushnotiser som förklarar ord som islamofobi, säger Lovisa Fhager Havdelin.

Lyfter aktivister

Flera kända aktivister dyker upp. Bland annat samiska artisten Maxida Märak och Tess Asplund som blev känd när hon knöt näven framför nazister på en demonstration.

– Vi lyfter fram flera antirasisthjältar eftersom vi tror på att lyfta positiva exempel som ska inspirera.

Spelet riktar sig till unga mellan 13 och 19 år. Men alla borde spela det, tycker Lovisa Fhager Havdelin, som hoppas spelarna får den reality check hon fick i arbetet med appen.

– Många är så otroligt utsatta. De utsätts av samhället i stort, av klasskamrater men framför allt upplever de att de inte har stöd från vuxna. Bland ungdomarna finns det en backa-kultur, men vuxna tittar bort får vi höra.