Ny app för vardagsresande testas i Sjöstan

Sjöstadsborna blir de första i stan som får testa en helt ny app för resor, som i längden ska få fler att välja bort bilen och förenkla vardagspusslet.

  • Publicerad 08:45, 10 feb 2019

Organisationen Electricity, också kallad Hammarby Sjöstad 2.0, vill skapa den mest klimatsmarta stadsdelen i Sverige. De jobbar därför med olika hållbarhets- och miljöprojekt där nya klimatsmarta saker testas – med Sjöstadsborna som försökskaniner.

Allt resande i en app

De blev därför sugna på att låta Sjöstadsborna testa Ubigo – en ny resetjänst som samarbetar med bland annat SL, Hertz biluthyrning, Moveabout poolbilar och Citybikes, där hela familjens resande samlas under ett abonnemang och kan bokas i en och samma app.

"Börjar bli krångligt med bil i storstäder"

Tanken är att tjänsten ska göra det lättare för Stockholmare att inte behöva ta bilen någon gång under dagen, eftersom de både kan boka poolbil, hyrbil, cykel och taxi utöver kollektivtrafik.

– Det är ingen hemlighet att vi tycker det här med att äga och använda bil börjar bli lite krångligt i storstäder. Bilar kostar mycket att köpa och äga, de fastnar i trafiken, det är svårt att hitta parkeringsplatser. Det är ingen frihetssymbol som det en gång var, säger Johan von Porat på Ubigo.

200 familjer får resa gratis

– Vi har tagit fram ett alternativ som är enklare än att äga egen bil. Som möter alla behoven hos hushåll och gör det billigare.

Nu letar de efter 200 hushåll i Sjöstan, Finnboda och Minneberg som vill ingå i testprojektet under en månad. Familjen får tio dygn kollektivtrafik och sex timmar bil, Ubigos baspaket, helt gratis. Efter försöksperioden ska appen finslipas och resebeteendet utvärderas. Sedan ska den lanseras i resten av Stockholm, berättar Johan von Porat.