Lakegrove invest AB, bestående av skolledare och tidigare bankanställda, vill köpa delar av verksamheten på Jacobiskolan från den muslimska ägarstiftelsen Stiftelsen för Bildning i Sverige AB för fem miljoner kronor.

Skolan kommer inte längre ha någon muslimsk inriktning, om Lakegrove får tillstånd. Trots detta tror man att både eleverna och personalen blir kvar.

– Processen är redan i gång om att göra skolan icke-konfessionell, något som vårdnadshavarna är med på. Flera element ur den konfessionella undervisningen har tagits bort sedan tidigare, säger Bo Egerheim som företräder Lakegrove.

– Det här handlar om att rädda skolan för 700 elever och jobbet för ett hundratal anställda. Jag tror att vi får tillståndet, fortsätter han.

Skolinspektionen bekräftar för Mitt i att Lakegrove under torsdagen fick ett snabbspår i handläggningen, vilket innebär att ett besked om tillstånd kommer snabbare än vanligt.

Amel Olevic som har barn på skolan välkomnar den nya aktören.

– Det är inget krav från oss att skolan undervisar i islam. Al-Azharskolan har inte undervisat i det på tre, fyra år och jag ser det inte längre som någon konfessionell skola. Viktigast är att skolan fortsätter leverera bra resultat, att barnen trivs och att ingen mobbning förekommer.

Ingen godkänd överlåtelse

Men Lakegrove, som vill ta över skolan från den 1 juli, tycks ha gått fort fram i ansökningsprocessen. Lite för fort. Man skriver i tillståndsansökan att fastighetsägaren, kommunala skolfastighetsbolaget Sisab, accepterat ny huvudman.

En uppgift som överraskar Sisabs pressansvarige Thomas Pella Bergsell:

– Vi har inte godkänt någon överlåtelse, säger han.

Kommunala skolor vill ha besked

Parallellt har stiftelsen överklagat nedläggningen till förvaltningsrätten. Det osäkra läget går ut över planeringen för de andra skolorna i västra Stockholm. Grundskolecheferna i Järva och västerort vädjar till vårdnadshavarna vid Jacobiskolan om att svara på erbjudandena de fått om platser i kommunala skolor.

– Relativt många har inte svarat. För våra kommunala skolor skulle det naturligtvis vara till stor hjälp om vi kunde planera verksamheten i god tid. Jag uppmanar alla vårdnadshavare att svara på erbjudandet, oavsett om man tackar ja eller nej, säger Teddy Söderberg, grundskolechef i Hässelby-Vällingby och Spånga.

Föräldern Amel Olevic hoppas att Jacobiskolan kan drivas vidare i någon form.

– Jag skriver inte in mina barn någon annanstans förrän alla andra dörrar är stängda. Jag hoppas Skolinspektionen snabbar på handläggningen, säger Amel Olevic.

https://www.mitti.se/nyheter/upprort-bland-foraldrar-efter-beslutet-om-jacobiskolan/repvcu!FpdWFWyWiCRFO3pW5@b4g/

https://www.mitti.se/vasterort/skolinspektionen-stanger-omstridd-vallingby-skola/repvcr!sg6@zLF2XcNLxlqo4u6SQ/

https://www.mitti.se/nyheter/foraldrar-hoppas-jacobiskolan-kan-raddas-kvar/repvcB!YgTFpPVWb0XHPBaJCeihsA/

https://www.mitti.se/nyheter/17-skolor-aktuella-for-jacobiskolans-elever/repvde!59arh35f0U3hMj31oUwIFQ/