Oklart öde. Muslimska friskolan Jacobiskolan i Vällingby, tidigare Al-Azharskolan, flyttade till Vällingby 2008. Efter att ägarstiftelsen förlorat tillståndet vill nybildade bolaget Lakegrove invest AB ta över skolan och göra den icke-religiös.

Ny aktör vill ta över Jacobiskolan

Det nybildade bolaget Lakegrove Invest vill ta över den muslimska friskolan Jacobiskolan. Bolaget planerar att köpa delar av verksamheten i Vällingby för fem miljoner kronor och göra skolan icke-religiös.

  • Publicerad 13:00, 11 maj 2022

Lakegrove invest AB, bestående av skolledare och tidigare bankanställda, vill köpa delar av verksamheten på Jacobiskolan från den muslimska ägarstiftelsen Stiftelsen för Bildning i Sverige AB för fem miljoner kronor.

Skolan kommer inte längre ha någon muslimsk inriktning, om Lakegrove får tillstånd. Trots detta tror man att både eleverna och personalen blir kvar.

– Processen är redan i gång om att göra skolan icke-konfessionell, något som vårdnadshavarna är med på. Flera element ur den konfessionella undervisningen har tagits bort sedan tidigare, säger Bo Egerheim som företräder Lakegrove.

Oklart öde. Jacobiskolan i Vällingby. Foto: Louise Bornhall.

Ny aktör. Bo Egerheim och Lakegrove invest AB vill ta över Jacobiskolan. Foto: Privat

– Det här handlar om att rädda skolan för 700 elever och jobbet för ett hundratal anställda. Jag tror att vi får tillståndet, fortsätter han.

Skolinspektionen bekräftar för Mitt i att Lakegrove under torsdagen fick ett snabbspår i handläggningen, vilket innebär att ett besked om tillstånd kommer snabbare än vanligt.

Amel Olevic som har barn på skolan välkomnar den nya aktören.

– Det är inget krav från oss att skolan undervisar i islam. Al-Azharskolan har inte undervisat i det på tre, fyra år och jag ser det inte längre som någon konfessionell skola. Viktigast är att skolan fortsätter leverera bra resultat, att barnen trivs och att ingen mobbning förekommer.

Ingen godkänd överlåtelse

Men Lakegrove, som vill ta över skolan från den 1 juli, tycks ha gått fort fram i ansökningsprocessen. Lite för fort. Man skriver i tillståndsansökan att fastighetsägaren, kommunala skolfastighetsbolaget Sisab, accepterat ny huvudman.

En uppgift som överraskar Sisabs pressansvarige Thomas Pella Bergsell:

– Vi har inte godkänt någon överlåtelse, säger han.

Kommunala skolor vill ha besked

Parallellt har stiftelsen överklagat nedläggningen till förvaltningsrätten. Det osäkra läget går ut över planeringen för de andra skolorna i västra Stockholm. Grundskolecheferna i Järva och västerort vädjar till vårdnadshavarna vid Jacobiskolan om att svara på erbjudandena de fått om platser i kommunala skolor.

Engagerad. Amel Olevic har under åtta år haft fyra barn på Jacobiskolan, tidigare Al-Azharskolan, i Vällingby. Föräldrar, elever och personal har genomfört demonstationer utanför Skolinspektionens kontor efter stängningsbeslutet. Amel Olevic hävdar att skolan varit väl fungerande och att tillsynsmyndigheterna i stället borde kräva att ledningen byttes ut. Foto: Stefan Källstigen

Vill planera. Teddy Söderberg, grundskolechef i Hässelby-Vällingby, uppmanar samtidigt vårdnadshavarna vid Jacobiskolan att svara på erbjudandena om platser till hösten från de kommunala skolorna. Foto: Liza Simonsson/Lizafoto

– Relativt många har inte svarat. För våra kommunala skolor skulle det naturligtvis vara till stor hjälp om vi kunde planera verksamheten i god tid. Jag uppmanar alla vårdnadshavare att svara på erbjudandet, oavsett om man tackar ja eller nej, säger Teddy Söderberg, grundskolechef i Hässelby-Vällingby och Spånga.

Föräldern Amel Olevic hoppas att Jacobiskolan kan drivas vidare i någon form.

– Jag skriver inte in mina barn någon annanstans förrän alla andra dörrar är stängda. Jag hoppas Skolinspektionen snabbar på handläggningen, säger Amel Olevic.

Upprört bland föräldrar efter beslutet om Jacobiskolan

Skolinspektionen stänger omstridd Vällingby-skola

Föräldrar hoppas Jacobiskolan kan räddas kvar

17 skolor aktuella för Jacobiskolans elever

Demonstrationer. Skärdump från mobilfilm på Jacobiskolans personal, föräldrar och elevers demonstrationen utanför Skolinspektionens lokaler i Vasastan den 23 mars. Före detta eleven Abdirahman Abdulkadir ansåg att det var orimligt av Skolinspektionen att stänga skolan och att man i stället borde utkräva ansvar från skolans ytterst ansvariga ledning. Foto: Privat

Om Skolinspektionens beslut

Skolinspektionen återkallade den 17 mars samtliga godkännanden för Stiftelsen för Bildning i Sverige (tidigare Al-Azharstiftelsen) som äger den muslimska friskolan Jacobiskolan (tidigare Al-Azharskolan) och genom sitt företag Edinit AB även gymnasieskolorna International IT College of Sweden i Vasastan och dess systerskola i Göteborg. Detta på grund av bristande lämplighet i ledningskretsen.

Enligt beslutet behöver Jacobiskolan stänga den 30 juni. Men stiftelsen har överklagat Skolinspektionens beslut till Förvaltningsrätten. De tar sannolikt beslut efter den 30 juni, och skolan får vara öpppen fram till förvaltningsrättens beslut.

Visa merVisa mindre

Tidslinje

Såväl stiftelsen som själva skolan i Vällingby är omstridd efter flera uppmärksammade kontroverser:

2017 granskade Diskrimineringsombudsmannen, DO, Jacobiskolans dåvarande val att ha könsuppdelad idrott. Uppdelningen ska sedan ha upphört.

2019 dömdes grundaren till stiftelsen samt tre andra personer till fleråriga fängelsestraff. Detta sedan de tagit ut 11 miljoner kronor som egentligen skulle ha gått till skol- och förskoleverksamheten i Vällingby och Hjulsta. Pengarna skulle användas till att starta en bankverksamhet, men våren 2016 fick de avslag av Finansinspektionen.

2020 beslutade utbildningsnämnden i Stockholm att dra in tillstånden för Al-Azhars förskolor i Vällingby och Hjulsta. Stiftelsen hade inte lyckats redovisa vad skattepengarna användes till och man ansågs sakna ekonomiska förutsättningar att följa föreskrifterna.

2021 stängde Skolinspektionen två Al-Azharskolor i Örebro, sedan man bland annat fått uppgifter om att en person valts in i styrelsen som återvänt till Sverige från Syrien, där han ska ha försökt ansluta sig till en terrororganisation. Enligt uppgifter från Säpo ska han ha varit anhängare av våldsbejakande islamism, och enligt Säpos bedömning skulle Al-Azharstiftelsen i Örebro vara en verksamhet där barn troligtvis utsattes för radikalisering.

Visa merVisa mindre