Klubbat. Från och med 2021 är Svalnässkolan inte längre i kommunens regi. Foto: Alexis Nicou

Ny aktör tar över Svalnässkolan

Elevverket tar över Svalnässkolan från och med nästa år. Redan under den kommande hösten kommer övertagandet påbörjas.

  • Publicerad 13:01, 22 jun 2020

Under hösten kom förslaget från bildningsförvaltningen på Danderyds kommun om att flytta elever och lärare till Ekebyskolan. I veckan meddelade kommunen att skolan istället tas över av Elevverket efter att ett överlåtelseavtal har skrivits under.

Från och med hösten 2021 tillhör skolan Elevverket.

– Den ursprungliga planen var att övertagandet skulle ske till höstterminen 2020, men efter Skolinspektionens avslag ser vi att ett övertagande efter årsskiftet i januari vore det bästa för alla parter, säger Kent Henningson, bildningsdirektör, i ett pressmeddelande.

Oroliga föräldrar

Flera föräldrar på Svalnässkolan har uttryckt oro över osäkerheten kring skolan. Under hösten startades gruppen ”Rädda skolorna i Djursholm” för att samla röster från vårdnadshavare som ansåg att politikerna borde stoppa förslaget.

Jonas Waerner var en bland flera föräldrar som då kritiserade kommunens planer på att slå ihop Svalnässkolan med Ekebyskolan.

– Man hade kunnat spara på andra håll. Jag ifrågasätter prioriteringarna.

Nya lärare

Från och med januari 2021 är Svalnässkolan i Elevverkets regi. Biträdande rektor på Elevverket, Håkan Melin, går dock redan den kommande hösten in på halvtid för att underlätta övergången.

Danderyds kommun meddelar även att nya lärare samt fritidspersonal för Svalnässkolan kommer att rekryteras under överlåtelsen av skolan till Elevverket:

”Detta för att ersätta den personal som nyligen valt att sluta” skriver de.