SJÖBERG. Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten, tror på Sjöbergs centrum. Foto: Arkiv/Pressbild

Ny aktör köper Sjöberg centrum

Sjöbergs centrum har länge varit ett sorgebarn i Sollentuna. Men nu har en ny aktör köpt centrumet, som har stor optimism inför dess framtid.

  • Publicerad 16:06, 20 dec 2018

Man har väntat länge på det här så många är väl lite avvaktande, vilket är förståeligt.

Framtiden för Sjöbergs centrum har länge varit osäker. Allt fler handlare har lämnat centrumet, hyresgäster har varit i konflikt med fastighetsägaren Prime Living och kommunen har otåligt väntat på att få in de kompletteringar på en bygglovsansökan för att kunna godkänna ett bygglov för ett nytt centrum.

Men några av Prime Livings högt flygande planer för Sjöberg centrum, med bland annat ett stort antal studentbostäder, har aldrig förverkligats. Istället kliver nu en ny aktör in.

Idag offentliggjordes uppgiften att fastighetsbolaget Amasten har köpt byggrätten för 33,2 miljoner kronor. De vill bygga ett helt nytt centrum och 90 bostäder. Vilken sorts bostäder är i nuläget inte helt klart.

– Det är helt fantastiskt att få tag i ett projekt i ett såhär bra läge. Jag själv har bott i Sollentuna och Danderyd och känner till det väl sedan innan, säger Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten.

Han säger att fokus ska vara på ett nytt centrum med den service som behövs i närområdet. En livsmedelsbutik står högst upp på listan.

– Vi kommer att titta på vilka behov som finns i området och utgå från det.

Modullägenheter ovanpå centrum

Lägenheterna är så kallade Riki-hus – en slags modulhus. Det här blir det fjärde projektet av sitt slag i landet för Amasten.

– Det här blir vårt första i Stockholmsområdet så det känns spännande.

MODULHUS. I Sjöberg vill Amasten bygga Riki-hus, en typ av modulhus. Det här är en konceptbild från ett av deras andra projekt. Foto: Pressbild

Amasten har redan börjat föra en dialog om framtiden med handlarna som finns i Sjöbergs centrum. Men efter alla turer finns det en viss försiktighet inför att börja hoppas allt för mycket.

– Man har väntat länge på det här så många är väl lite avvaktande, vilket är förståeligt. Men vi kommer att bevisa att vi verkligen vill göra det här. Det ser inte så kul ut i Sjöbergs centrum nu men handlarna är ändå optimistiska inför framtiden, och det är ju jätteroligt och viktigt. Vi vill ha dem med oss, menar Jan-Erik Höjvall.

Nästa steg är att föra en dialog med kommunen för att få ett bygglov för att sätta igång. Från Amastens sida räknar man med att projektet ska kunna bli färdigt på strax över ett år.

– Mitt mål är att det ska stå färdigt för inflyttning år 2020.

(S) vill köpa Sjöbergs centrum

Frustration i Sjöbergs centrum

Bygget i Sjöberg fördröjs ytterligare

”Vi hade en plan som vi gick ut med men den höll inte”

MER Sjöbergs centrum

Företaget Prime Living köpte centrumet 2015 med ambitionen att bland annat bygga studentlägenheter och ge centrumet ett lyft. Innan dess hade centrumet en annan ägare som också hade planer, men istället sålde det.

Hösten 2017 ansökte Prime Living om bygglov. I den saknades vissa delar, som rör bland annat tillgänglighet, och kommunens bygglovsenhet bad om kompletteringar. Sedan dess har inga kompletteringar kommit in.

Nu har fastighesbolaget Amasten köpt Sjöbergs centrum. De förvaltar, utvecklar och bygger. Deras fastighetsbestånd utgörs av två tredjedelar bostäder, resterande ytor utgörs av kontors- och butiks- och samhällslokaler.

Visa merVisa mindre

Flera äldre i Sollentuna har fått rätt mot kommunen

Nyheter Andra bedömningar i högre instans Sollentuna har fått bakläxa i förvaltningsrätten flera gånger under hösten i år.lördag 27/11 6:15

Nu ska kommunen analysera antalet överklaganden

Nyheter "Ändå bra att veta hur det ser ut" Efter Mitt i:s artiklar ska kommunen ta reda på hur många som överklagar avslag om hemtjänst och äldreboende.lördag 27/11 6:14