Efter sju sorger och åtta bedrövelser – eller rättare sagt tolv år av nekade bygglov, ändrade bostadsplaner och ett stadsmuseum som motsatte sig en rivning – har en 350 kvadratmeter stor aktivitetspark fyllt platsen där gamla Råcksta matbutik tidigare låg.

Park för alla åldrar

Fastighetsägaren Wallenstam har tillsammans med en organisation som arbetar för att främja ungas hälsa byggt parken.

– Vi har velat få till rätt sak. Platsen är så centralt kopplad till t-banan och många passerar området, säger Anna-Karin Malmqvist, förvaltningschef på Wallenstam i region Stockholm.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-planer-pa-att-riva-gamla-matbutiken-i-racksta/repshp!8aVDe9pC56GfM@ZGK@xMbQ/

Matbutiken i 50-talscentrumet stängdes redan 2009 efter att länge ha varit i stort underhållsbehov.Kvarteret är en del av den gamla ABC-staden och klassas som riksintresse för kulturminnesvården. Det dröjde till 2015 innan Wallenstam lämnade in en rivningsansökan och bygglovsansökan om p-platser – då fick man avslag.

Blev folktomt

Kvarteret beskrevs som stendött av invånarna – men den stängda, allt mer nötta, matbutiken blev kvar i ytterligare fem år.

– P-platser var ett starkt önskemål från hyresgästerna. Men det finns ingen jättestor brist på det i dag, säger Anna-Karin Malmqvist.

Ni velade länge?

– Det har handlat om att göra rätt sak på platsen. Väldigt många olika alternativ har varit på tapeten.

https://www.mitti.se/nyheter/rackstas-gamla-matbutik-kan-bli-lekyta/repskn!y5wKfznzIK5DhSvbZQJ58w/

Nu talar mycket för betydligt mer liv i kvarteret. Parkens yta består av gummiasfalt och konstgräs och är byggd som en hinderbana man kan springa på tid. Den invigs officiellt tisdagen den 27 april, men väntas kunna öppna tidigare. Wallenstam har även förbättrat belysningen på platsen.

– Alla förskolor i området tycker det är jättekul och många av våra hyresgäster är barnfamiljer. Det känns som vi hittat rätt, säger Anna-Karin Malmqvist.

Finns underlag även för någon ny butik?

– Det verkar inte aktuellt. Vällingby centrum fångar upp väldigt mycket av behoven. Vi ser ju inte längre på Råcksta centrum som den handelsplats det en gång var.

https://www.mitti.se/nyheter/vad-hander-med-rackstas-gamla-matbutik/reprhA!9TGBsB5Z326kbvlrmWgwfA/

https://www.mitti.se/nyheter/i-skuggan-av-vallingby-city/aRKoce!No4VMJWxFM70yOaxAPP3bg/