En klassiker. De nya ägarna planerar att öppna till Valborg, precis som Christer Lingström gjorde 1983. Foto: Stefan Källstigen

Ny ägare klar: Edsbacka Wärdshus renoveras och öppnar i april

Edsbacka Wärdshus har fått en ny ägare. Det är Silvia och Björn Johansson som tar över restaurangen med anor från 1600-talet på en 2 260 kvadratmeter stor tomt i Edsbergsparken.

  • Publicerad 16:50, 22 feb 2021

– Ambitionen är att driva ett värdshus med god och vällagad mat på fina råvaror. Inriktningen går mot husmanskost med en fransk touch, säger Björn Johansson.

Han är ingen nykomling inom restaurangbranschen utan har under lång tid drivit restaurangen Engelen i Gamla Stan, och håller nu som bäst på att rekrytera personal till Edsbacka Wärdshus.

Renoveringen av de gamla och anrika lokalerna är i full gång. De ska målas och fräschas upp.

–Ja, lokalerna behöver lite kärlek, säger projektledaren Ariel Pardo.

– Alla detaljer för restaurangens utformning är inte satta än, men det finns stor potential, säger Silvia Johansson som även hon fungerar som projektledare.

Ska öppna till valborg

Lagom till valborg beräknas Edsbacka Wärdshus kunna slå upp portarna igen.

I sommaren kan uteserveringen, som vetter mot slottsparken, användas för grillkvällar.

Därutöver finns en källare där vinprovningar kan hållas och festvåningen kan ta emot konferensgäster, bröllop och andra evenemang.

Krögarna satsar på att hålla öppet för både lunch och middag, vardag som helg och de hoppas även på att kunna erbjuda livemusik enligt det koncept som redan finns på restaurang Engelen.

De tidigare ägarna slog igen portarna för snart ett år sedan. I början av juni i fjol lades fastigheten ut till försäljning. Det var inte helt lätt att hitta en köpare, men till slut gick det alltså och Edsbacka Wärdshus lever vidare.

Först i Sverige med två Michelin-stjärnor

Krogen grundades 1626 av proviantmästaren Henrik Olofsson, som även lät bygga Edsbergs gård (föregångaren till Edsbergs slott) och Landsnora kvarn. Av kung Gustav II Adolf fick Olofsson ett privilegiebrev som gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka, intill landsvägen mellan Stockholm och Uppsala.

1633 fick man, av drottning Kristinas förmyndarregering, rätt att även erbjuda nattlogi för vägfarande och stallplats och foder för deras hästar.

Som på många andra platser där det serveras sprit förekom mycket bråk och våld vid Edsbacka krog och år 1853 beslutade länsstyrelsen att man inte längre skulle ha tillstånd att servera sprit utan endast mat, öl och andra drycker.

Baron Claes Rudbeck på Edsbergs slott, som drev krogrörelsen med hjälp av anställda krögare och krögerskor, blev 1872 tvungen att upphöra med verksamheten på grund av minskande gästantal. Därefter användes lokalerna som småskola för södra Sollentuna och efter 1893 fanns statarbostäder i huset.

På valborgsmässoaftonen 1983, 111 år efter stängningen, öppnade Christer Lingström åter en krog på platsen. Återinvigningen av Edsbacka skedde efter en renovering av byggnaden. Efter några ekonomiskt svåra år i början utsågs Lingström till Årets Kock 1985 och därefter följde ytterligare utmärkelser. Edsbacka fick sin första Michelin-stjärna 1992 och den andra 2000 – som första krog någonsin i Sverige.

I november 2008 lämnade Christer Lingström Edsbacka efter 26 år och krogen togs över av personalen under ledning av kökschefen Fredrik Pettersson.

I april 2010 öppnades en ny restaurang under namnet Edsbacka Wärdshus.

Melanders Group AB beslutade att sälja i mars i fjol och nu har alltså Edsbacka Wärdshus nya ägare.

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26